Оценките от държавните зрелостни изпити ще имат тежест при приема

...
Оценките от държавните зрелостни изпити ще имат тежест при приема
Коментари Харесай

Оценката от матурата ще е с тежест при приема в 48 университета

Оценките от държавните зрелостни изпити ще имат тежест при приема на кандидат-студенти в 48 висши учебни заведения в България за академичната 2023/2024 година, оповестяват от Министерството на образованието и науката. В множеството от тези университети бъдещите студенти ще могат да избират дали в бала им да влезе оценката от приемния изпит или тази от матурата.

От министерството са поискали информация за балообразуването от 51 университета. Само в три от тях оценки от матурите няма да се включват във образуване на бала. Това са Националната академия за театрално и кино изкуство (НАТФИЗ), Театралният лицей " Любен Гройс " в София и Американският университет в Благоевград. При една част от специалностите в Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров " матурата също няма да е с тежест, само че при други държавният зрелостен изпит по професионална подготовка, положен в музикално учебно заведение, ще се признава и за приемен.

В четири висши учебни заведения няма да се организират кандидат-студентски изпити и приемът в тях ще става единствено с оценки от матура и дипломата за приблизително обучение. Това са Националната спортна академия " Васил Левски ", Минно-геоложкият университет " Св. Иван Рилски " в София, Европейският политехнически университет в Перник и Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси в столицата.

Софийският университет " Св. Климент Охридски " ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски стратегии.

 С оценките от матурите ще може да се кандидатства по 118 специалности в Софийския университет С оценките от матурите ще може да се кандидатства по 118 специалности в Софийския университет

В някои от висшите учебни заведения в бала ще влизат оценките и от приемните изпити, и от матурите. Така е в медицинските университети, където още от предходната образователна година, с изключение на резултатите от приемните изпити по биология и химия, в балообразуването се включва и оценката от матурата по български език и литература.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР