Оценката на финансовите посредници за текущата икономическа ситуация в България

...
Оценката на финансовите посредници за текущата икономическа ситуация в България
Коментари Харесай

Финансовите посредници очакват слабо ускоряване на икономическия растеж в нашата страна през третото тримесечие



Оценката на финансовите медиатори за настоящата икономическа обстановка в България остава позитивна, а упованията им за темпа на икономическия напредък през третото тримесечие на 2018 са за минимално ускорение. Това демонстрира последното издание на тримесечния бюлетин на Министерството на финансите „ Финансов бранш: оценки и упования " .

Претеглената балансова оценка на интервюираните финансови псоредници по отношение на темпа на стопански напредък през третото тримесечие се намалява едва спрямо предходното издание на бюлетина, само че остава на позитивна територия. Промяната на консолидирания резултат може да се свърже с последните резултати от бизнес наблюденията на Национален статистически институт от юли. Балансовите оценки за предстоящата бизнес обстановка и предстоящото търсене в секторите търговия на дребно и строителство нарастват. В същото време аналогичните знаци в индустрията и услугите леко се утежняват, само че остават на релативно високи равнища.

Според резултатите от анкетата, годишният ритъм на инфлация ще продължи да се форсира и през третото тримесечие, а заетостта ще нараства с по-бърз ритъм.

Сред финансовите медиатори продължава мощно да доминира мнението, че равнището на главния лихвен % (ОЛП) ще остане без смяна и през третото тримесечие на 2018-а година. За разлика от предходното издание, в актуалното към този момент има дребен дял участници, които позволяват опцията ОЛП да се увеличи до септември за пръв път от февруари 2016 година насам.

Финансовите медиатори чакат едва позитивно изменение на показателите на БФБ и леко повишаване на щатския $.

Пълния текст на бюлетина можете да намерите тук.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР