Оцелелите от COVID-19 имат почти 60% повишен риск от смърт

...
Оцелелите от COVID-19 имат почти 60% повишен риск от смърт
Коментари Харесай

COVID-19 може да убие месеци след заразяване, сочи проучване

Оцелелите от COVID-19 имат съвсем 60% нараснал риск от гибел до шест месеца след инфекцията спрямо неинфектираните хора, сочи солидно изследване, оповестено в списание Nature.

Това е еквивалентно на към осем спомагателни смъртни случая на 1000 пациенти в продължение на шест месеца.

„ Когато отчитаме смъртните случаи от COVID-19, действителният сбор на смъртните случаи е доста по-висок “, сподели пред Зияд Ал-Али, шеф на Центъра за клинична епидемиология във Вашингтонския университет, който е управлявал проучването.

Ал-Али сподели, че множеството смъртни случаи, породени от дълготрайни затруднения от COVID-19, не се записват като смъртни случаи от COVID-19. Като подобен той изясни, че „ това, което виждаме в този момент, е единствено върхът на айсберга “.

За да стигнат до заключението си, Ал-Али и неговият проучвателен екип са употребявали данни от електронните бази данни за здравето на Министерството на ветераните в Съединени американски щати. В изследването са взели участие над 87 000 пациенти с COVID-19: 74 435 консуматори на Здравната администрация за ветераните (VHA) с COVID-19, които са оживели най-малко първите 30 дни след слагане на диагнозата и не са били приети в болница, и близо пет милиона консуматори на VHA, които не са имали COVID- 19. В допълнение, то включва 13 654 приети в болница пациенти с COVID-19 и 13 997, които са приети в болница с грип.

Ветераните са най-вече мъже (около 88%), само че има и 8 800 дами с доказани случаи, които са оценени.

Всички пациенти са оживели минимум 30 дни след постъпване в болница и анализът включва шест месеца проследяващи данни.

Докладът демонстрира, че даже тези пациенти, които не са приети в болница с тежко заболяване, могат да имат последствия за здравето месеци по-късно. Болестите могат да включват респираторни болести, болести на нервната система, диагнози на психологичното здраве, метаболитни нарушавания, сърдечно-съдови и стомашно-чревни положения и неприятно общо положение.

„ Дори хората с леко заболяване - някои хора, които са се разболели от Коронавирус и са изглеждали добре единствено с тресчица и кашлица - месеци по-късно получават инсулт или кръвен съсирек: някаква демонстрация, обвързвана с Коронавирус “, сподели Ал-Али. „ Рискът е дребен, само че не е незначителен. “

Израелският професор Сирил Коен назова отчета „ пораждащ угриженост “ и акцентира, че „ в това изследване не приказваме за тежки случаи. Това са хора, които въобще не трябваше да умират.”

Разбира се, рискът от гибел и обвързваните с това здравни провокации се усилва с тежестта на болестта и демонстрира, че приетите в болница пациенти, които се нуждаят от лекуване в интензивно поделение, са изложени на най-голям риск от здравни затруднения и гибел.

Сред пациентите, които са приети в болница с COVID-19 и са оживели след първите 30 дни на болестта, има 29 смъртни случая „ в повече” на 1000 пациенти през идващите шест месеца - 50% нараснал риск от гибел спрямо приетите в болница претърпели грип, демонстрира изследването.

" Наистина е удивително, че подобен вирус може да докара до този голям брой дълготрайни последствия ", сподели Ал-Али пред " Джерусалем пост”.

Той сподели, че не е ясно дали същите проценти ще се появят и отвън Съединените щати, в други страни като Израел, защото има разлики в характерностите на всяко население. Въпреки това, сподели той, това е мощен индикатор за дълготрайната тежест, която заболяването ще аргументи.

Ал-Али сподели, че към този момент единственото решение за прекъсване на тези резултати е да не се хваща COVID-19.

„ Най-добрият метод за попречване на дълъг Коронавирус е да се предотврати COVID; най-хубавият метод за попречване на Коронавирус е имунизацията “, сподели той.

Коен е склонен с това умозаключение. Той сподели, че когато хората обмислят да не имунизират, „ тъй като съм млад и не съм изложен на риск от тежко заболяване или гибел, мисля, че казусът с продължителността на Коронавирус с процентите, които следим в този момент, е нещо, което хората би трябвало да вземат поради “.

Той обаче призна, че към момента има малко данни по отношение на дълготрайните резултати на имунизациите и отговори на отчет, че дребен брой хора, които са приемали имунизацията Pfizer в Израел, са имали евентуално смъртоносно сърдечно инфектиране.

Междинен разбор, който беше прегледан от „ Джерусалем пост”, " сподели, че през първите три месеца от имунизационната акция в Израел са докладвани към 62 случая на миокардит или премиокардит, най-вече при хора на възраст под 30 години.

Повече от 5,3 милиона израелци са получили най-малко една доза от коронавирусната ваксина.

Ал-Али сподели, че значимото е здравните системи да се приготвят за приток на заболели пациенти, даже когато страните имунизират и дейните случаи на COVID-19 понижават.

„ Трябва да разберем по какъв начин да изградим здравната система, с цел да се оправим с това натоварване “, сподели той.

Той сподели, че светът е „ заловен неопитен за Коронавирус “ и в някои случаи прави грешката да хвърля виновността върху Коронавирус. Неговият съвет е да не се прави същата неточност и с дълготрайния резултат от ковид.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР