Отровите и изкуствените торове са на път да отидат в

...
Отровите и изкуствените торове са на път да отидат в
Коментари Харесай

Българин изобрети метод за отглеждане на домати без пръскане с отрови

Отровите и изкуствените торове са на път да отидат в историята. Българин изобрети нов сполучлив способ за развъждане на домати, без да се постанова те да се тровят с разнообразни препарати. ”Мога да се похваля, че от 8 години виждам по този способ, като през последните 7 не църкам с нищо с изключение на с настойка от коприва или други билки и имам чудесни домати с много висок рандеман. Дори и да е имало заболели растения, са били по няколко годишно, без да ми заразят останалите ”, заяви за „ Новинар ” създателят на метода Тихомир Трайков. Той изясни, че подготовката е в няколко стъпки.

„ През първата година обръщам добре мястото, като се забиват бетонни колове с по-малки бетонни за разпънки и се опъва тел най-отгоре ”, изясни Трайков. Той посочи, че редовете би трябвало да бъдат на разстояние 1,7-2 м от прът до прът, като дължината им е според от дебита на водата за поливане, в случай че е с капково или пръскачки, това изискване отпада. „ Редовете са на север – юг и в никакъв случай на изток – запад ”, предизвести специалистът. Следващата стъпка е оформянето на дълбоки лехи, които се окопават в дъното с угнил тор или компост. След това пътеките се засипват с към 5 см пласт дървесна пепел или по-едри дървесни стружки, талаш, листа, плява или картон. „ Най-важното преимущество е попречване на загубата на влага на почвата от пътеките, както и поддържането на добра среда за торните червеи, които са нужни за лехите, като се има поради, че в годините напред лехите не се обръщат, а единствено се окопават преди засяване ”, добави Трайков.

Той посочи, че през първите месеци в горната част на лехите, директно до пътеките, се засажда по един ред моркови, магданоз, чубрица, на места невен, босилек и доста други потребни против мана растения. Освен това широколистият босилек придава по-хубав усет на домата в съседство с него. След началото на май се засаждат по два корена домати съвсем един до различен, към 40 см, с цел да може да се вържат на един прът и двата през разстояние към метър. „ След като заздравеят растенията, до тях се набиват коловете и се завързват кръстосано горе с телта ”, посочи Трайков. Той акцентира, че при потребност пръска растенията с настойка от коприва, която е угнила 28 дни във вода. Ако бъде видяно болно растение с черна мана по стеблото, се маха цялото деликатно и се изхвърля надалеч от мястото.

„ Ползвам едни и същи семена от биволско сърце, колос и розов домат. Така с годините растенията получават имунитет в градината, в която са садени. Всяка градина има разнообразни заболявания, гъби и бактерии. Купуваните сортове рядко са устойчиви и в случай че стартирате с нов вид, съхранявайте семената от първите най-хубави плодове на домата ”, изясни Трайков. „ През идващите години не се обръща мястото, а единствено се накопава преди засяване февруари или март и може да се мулчират и самите редове и лехи, само че е добре и лехите да бъдат разграничени с дървен материал, керемиди, бетонни колчета по ваш избор ”, сподели още специалистът.

Инфо: Новинар

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР