Отпадат таксите за обучение на студентите в бакалавърските, магистърските и

...
Отпадат таксите за обучение на студентите в бакалавърските, магистърските и
Коментари Харесай

Отпадат таксите за държавна поръчка за университетите

Отпадат таксите за образование на студентите в бакалавърските, магистърските и докторантските стратегии държавна поръчка. Разходите за образование ще се обезпечават от страната.

Това заяви министър председателят акад. Николай Денков на брифинг в Министерски съвет.

Таксите за платено образование за бакалаври, магистри и докторанти обаче остават.

Основната цел е да се усъвършенства достъпът на студенти от дребните обитаеми места . Мерки ще има и за прецизно съблюдаване на критериите за качество на образованието. Няма да има мъдро дете и юноша, което желае да учи и да не го направи, тъй като би трябвало да заплаща такси, посочи Денков.

Той даде образец още, че в 15 други страни също не се заплащат такси за бакалавърските стратегии.

На бюджета годишно сумата се пресмята сред 120-150 млн. лева, като средствата са обезпечени още от сегашната образователна година за втори учебен срок, посочи Денков в отговор на въпрос на News.bg. 188 194 студенти ще могат да се възползват от отпадането на таксите, както и малко над 6 000 докторанти.

Теменужка Петкова съобщи, че предлагането на премиера за отпадане на държавните такси е разисквано и в границите на ръководещото болшинство. ГЕРБ-СДС поддържат стъпката.
 Увеличават броя студенти държавна поръчка в някои специалности
Увеличават броя студенти държавна поръчка в някои специалности

За студенти по медицина в бургаския университет и студенти от българска националност, живеещи отвън България, в Националната музикална академия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР