Отопление на твърдо гориво и транспортът са двата основни фактора,

...
Отопление на твърдо гориво и транспортът са двата основни фактора,
Коментари Харесай

Печките на твърдо гориво и транспортът са основните замърсители на въздуха във Варна

Отопление на твърдо гориво и превозът са двата съществени фактора, които способстват за замърсяването на въздуха. На първия се дължат над 43% от фините прахови частици през зимата , а на втория - 52% от средноденонощната централизация на ФПЧ10 през лятото.

Това сочи докладът за осъществяване на обновената „ Програма за понижаване на излъчванията и постигане на одобрените правила за нездравословни субстанции в атмосферния въздух на община Варна “ за 2021 година, който беше признат от комисията по “Опазване и възпроизводство на околната среда “ към локалния парламент, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Общият извод от документа е, че концентрацията на фини прахови частици във въздуха на Варна понижава през последните години. Това поддържат данните от двете автоматизирани измервателни станции във Варна – до СУ „ Ангел Кънчев и в квартал „ Чайка “.

Най-високи и максимален брой наднормени стойности са регистрирани в пунктовете през зимните месеци вследствие на потреблението на твърди горива за отопление на семействата и присъщите за сезона високи скорости напразно, температурни инверсии и съществуване на мъгли, които основават условия за задържане и струпване на атмосферните замърсители в приземния въздушен пласт.

През миналата 2021-ва АИС „ СУ Ангел Кънчев “ е отчела 1 2 превишения на допустимата централизация на фини прахови частици от 50 µg/m3. За съпоставяне през предходния интервал 32 измервания са били над допустимия предел, а през 2019-та – 31 превишения. АИС „ Чайка “ е записала общо 7 измервания над 50 µg/m. През 2020-та са били 16, а през 2019-та – 19.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР