Отново високи нива на фини прахови частици във въздуха са

...
Отново високи нива на фини прахови частици във въздуха са
Коментари Харесай

Какви мерки взима Столична община за замърсяването на въздуха?

Отново високи равнища на фини прахови частици във въздуха са регистрирани през почивните дни. Най-мръсен въздух сме дишали в София, Пловдив, Русе, Шумен и Велико Търново демонстрира показателят на Европейската комисия за качество на въздуха.

Какви ограничения взима Столичната община - вижте от директното включване на Паулина Найденова в Сутрешния блок на Българска национална телевизия

Гъста мъгла има сега над София, а прогнозите на Столичната община са, че и през днешния ден замърсяването с фини прахови частици ще е над нормата.

Заместник-кметът на София Йоана Христова съобщи пред нашата камера, че в събота осреднено за територията на Столична община замърсяване с фини прахови частици е било към два пъти над нормата, а в неделя - към три пъти.

Какви ограничения взима Столична община?
Йоана Христова, зам. кмет на София: Част от ограниченията, които се взимат в такива изключителни обстановки, са свързани с поетапно въвеждане на апели към семействата да преминат към различно отопление, когато имат опция, към жителите да оставят персоналния си превоз за сметка на градския. Към инспекции - спомагателни изключителни, които се вършат от Столичен инспекторат, Регионалната ревизия по околна среда, инспекция на КАТ във връзка с отработилите газове на колите. Разбира се, при избрани превишения на фини прахови частици, може да се стигне и до ограничения, които са свързани с паркиране в буферни десни ленти, с стартиране на " Зеленият билет ", със затваряне на карета или на улици. Мерките са свързани с изключителни инспекции на автосервизи и на пунктове за вторични първични материали, тъй че да може да се ревизира с какво те се отопляват.
За последните два уикенда при подобен вид изключителни инспекции са попаднали 160 пункта и сервизи и са направени към този момент към 6 акта за нерегламентирано изгаряне на разнообразни боклуци.
 © Цветелина Катанска
Столична община има подготвеност да вкара " Зеленият билет " в случай че е належащо, съгласно механизма. Условията са в границите на един ден да има осъществени превишения над 200 микрограма на пространствен метър на четири станции или в границите на два поредни дни да има такива превишения в най-малко две станции.

Ако през днешния ден това се случи и има такова превишение на най-малко две станции в границите на 24 часа, има възможност на следващия ден да бъде въведен " Зелен билет " или да се лимитират разнообразни карета, или да се вкарат буферни паргинги, или всички ограничения да бъдат по едно и също време въведени, съобщи Йоана Христова.

Вижте повече във видеото
 Опасно замърсен въздух в София и през днешния ден: ползвайте градския превоз! Опасно замърсен въздух в София и през днешния ден: ползвайте градския превоз!
Опасно замърсен въздух в столицата през днешния ден. Освен в София, запрашаването в Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен е 2 до 3 пъти над допустимата нор...
 © Цветелина Катанска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР