Отново референдум край морето – второ обществено допитване ще решава

...
Отново референдум край морето – второ обществено допитване ще решава
Коментари Харесай

Контрареферендум: Въпреки съда и ЦИК в Несебърско се провежда обществено допитване

Отново референдум край морето – второ публично допитване ще взема решение дали жителите на селата Баня, Емона, Паницово и Козница да останат в община Несебър или да преминат към Обзор.

230 поданици на обитаемоте места имат право да гласоподават. Към 10 ч. изборната интензивност беше 25%.

Вчера ЦИК предложи на ОИК-Несебър да спре провеждането на референдума до окончателното решение на правосъдния спор. След няколко месеца митинги, тъжби и каузи, въпреки всичко вторият референдум е реалност.

„ В късните часове ОИК подложи на гласоподаване последващите си дейности - дали да има, или да няма референдум. Нямаше болшинство за прекъсване на референдума. Съобщението на ЦИК нямаше инициативен темперамент. Хората желаят, имат право на това, ръководещите позволиха и ще се организира ", сподели Силвия Димитрова, ръководител на ОИК-Несебър.

Снимка: btvnovinite.bg

До тази обстановка се стигна след провеждането на референдум за отделянето на Обзор и близките села от Община Несебър. Тогава близо две трети от гласувалите в допитването поддържаха настояването да се отделят от община Несебър. Против бяха селата, в които през днешния ден тече още веднъж допитване.

Точно в 7 ч. и в най-отдалечените села отвориха изборните секции. Минути по-късно пристигнаха и първите гласуващи.

„ Разболях се, боледувам, крещя кола за спешна помощ, в Обзор няма коли за спешна помощ, лекар няма, пристигна от Несебър. Вземаха ме, закараха ме в Бургас, излекуваха ме и ме върнаха “, разяснява Георги Каришев.

Снимка: btvnovinite.bg

На 30-ина км от Несебър и на по-малко от 20 от Обзор, в село Паницово сутринта не бързаха да решат към коя община да преминат.

„ Това е напълно непотребен ход! Цирк! Както споделят, народ осъден – има, народ надвит – няма! Тук се преплитат ползи! Как може селото да е 46 индивида, да има 100 индивида гласоподаватели “, съобщи Гроздан. На въпрос: „ Откъде идват тези хора? “, мъжът отговори: „ Отвсякъде – от Поморие, от Стара Загора, от Каблешково, от Гилювца, отвред “.

Кметският наместник отхвърли коментар.Сиганали за нарушавания няма. От ИК „ За основаването на Община Обзор “ оповестиха, че ще апелират резултатите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР