Отново няма достатъчно места за децата в яслите и детските

...
Отново няма достатъчно места за децата в яслите и детските
Коментари Харесай

ДБ: В софийските детски градини няма места, защото ГЕРБ не финансира райони с опозиционни кметове

Отново няма задоволително места за децата в яслите и детските градини на София. Причината е, че ръководената от ГЕРБ Столична община не обезпечава нужното финансиране на региони с опозиционни кметове и не извършва уговорката си за уголемение на три ясли в “Лозенец ” .

Това разгласи общинският консултант от “Демократична България ” Симеон Ставрев , откакто още веднъж близо 10 000 деца останаха неприети в общински ясли и детски градини в столицата. В своя Фейсбук профил Ставрев показва и трета причина – решението на ГЕРБ да замени терен в “Дианабад ” до детска градина с Петьо Блъсков , позволявайки му да построи два блока там, вместо да разшири съществуващата детска градина .

Той добавя, че поддържа препоръчаните от Национална мрежа за децата решения на казуса, представяйки детайлно концепциите на организацията. Една от тях включва различните форми за обучение и детска грижа з а деца сред 1 и 4-годишна възраст посредством общински или национални стратегии за финансиране. Според Ставрев поддръжката на общината и националните институции би могла бързо да облекчи натиска върху държавните ясли и детски градини.

“Нещо повече, това ще даде опция на родителите да избират къде да запишат детето си, вместо да стискат палци то да бъде изтеглено на чоп за място в държавната градина. ”

Ставрев поддържа инициирането на повече публично-частни партньорства , посредством които да се основат детски кътове , ръководени от компании или цивилен организации. По този метод родителите биха могли да запишат децата си на ясла или детска градина наоколо до работното си място . Друго допустимо решение на проблема планува смяна на изискваните минимални равнища на подготовка на личния състав. Едва 33% от страните в Европа, измежду които е и България, изискват работещите с деца под 3 години да имат бакалавърска степен .

Според него това стопира достъпа на студенти по подобаващи по подобаващи специалности до помощни действия в детските заведения, а работещите там постоянно са над междинна и към пенсионна възраст , само че остават натоварени с сред 10-20 деца .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР