Отношенията между България и Гърция са стратегическа ос на стабилност,

...
Отношенията между България и Гърция са стратегическа ос на стабилност,
Коментари Харесай

Президентът отличи с орден „Мадарски конник“ посланика на Гърция у нас

Отношенията сред България и Гърция са стратегическа ос на непоклатимост, която отваря вероятност за целия ни район и дава образец по какъв начин дружно би трябвало и можем да отстояваме нашите полезности, стопански, обществени и културни постижения. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден удостои с медал „ Мадарски конник “ първа степен посланика на Република Гърция у нас Димитриос Хронопулос .

Държавното отличие бе връчено на тържествена гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 за заслугите на дипломата за развиването и задълбочаването на двустранните връзки сред България и Гърция.
 
В словото си президентът означи приноса на дипломат Хронопулос за развиването на редица планове, които свързват двете страни. Като образци Румен Радев открои въвеждането в употреба на междусистемната газова връзка сред Гърция и България, която подсигурява диверсификация и сигурност в доставките на природен газ освен за България, а и за целия район на Централна и Източна Европа, плана за създаване на петролопровод от Александруполис до Бургас и други.
 Президентство на Република България
В словото си президентът акцентира и нарасналия се с повече от 1 милиарда евро стокообмен сред България и Гърция през последните 3 години, който доближава 4,5 милиарда евро, без значение от пандемията и множеството рецесии. Между двете страни съществува и положително съдействие в областта на културата, образованието и науката.
 Президентство на Република България
„ България и Гърция срещат общи провокации, само че ние сме по-силни, тъй като демонстрираме, че дружно можем дейно да ги решаваме “, съобщи още Румен Радев. Президентът посочи взаимната защита от двете страни на най-дългата сухоземна  граница на Европейски Съюз в изискванията на миграционен напън, както и общите старания за сигурност мир и непоклатимост на Балканите и извънредно положителното взаимоотношение в областта на защитата и сигурността. 
 
Посланик Димитриос Хронопулос благодари за оказаната чест и уточни, че полученото държавно отличие е израз на общите старания за развиването на двустранните връзки сред България и Гърция “.

„ Вярвам, че като другари и съседи имаме обвързване да приказваме намерено и само по този начин можем да преодолеем всевъзможни проблеми, които се изпречат на пътя ни “, сподели още дипломатът и добави, че в границите на своя мандат е работил за установяването на дух на доверие, неприкритост и почтеност в двустранните ни връзки. По думите му през днешния ден връзките сред България и Гърция минават през най-зрелия и работлив интервал в модерната история.

„ Напускам България с възприятие на горделивост за другарството, което съумях да срещна и с заричане да се върна. Оставям част от сърцето си на тази прелестна земя “, сподели още по време на церемонията дипломат Димитриос Хронопулос.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР