Отмяна на правомощието на финансовия министър да определя нормативите за

...
Отмяна на правомощието на финансовия министър да определя нормативите за
Коментари Харесай

Прикрита законова промяна ще затрудни още повече хората да се информират за действията на държавата

Отмяна на пълномощието на финансовия министър да дефинира нормативите за заплащане на разноски за даване на достъп до социална информация – това е препоръчано на 5 март тази година като смяна в член 20, алинея 2 на Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), само че през Преходни и заключителни разпореждания на Закона за акцизите и данъчните хранилища.
Тези трикове за промени в българското законодателство са от дълго време известни и главната им цел е да бъде прескочено публичното разискване, което е наложително при предложение за смяна на даден закон. А отпред на вносителите е ръководителят на Бюджетната комисия в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова. Напоследък нейните законови хрумвания провокираха редица кавги - да вземем за пример концепцията предплатено страната да взема корпоративния налог в изискванията на зараза от ковид, както и законовите паники по отношение на влизането ни в еврозоната.
" Представата, че абдикирането на страната от определянето на норматив за разход ще докара до по-голяма независимост за жителите, граничи с волунтаризъм и може да породи единствено безпорядък и проблеми за хората, търсещи социална информация ", написа Програма " Достъп до информация ", чието лице е правозащитникът юрист Александър Кашъмов. И се показва за какво –.!
Според Конвенцията за достъп до публични документи на Съвета на Европа, за копие от документ е възможно да се начисли такса, която не следва да надвишава действителните разноски по възпроизвеждане и даване на документа. Принципът при всички положения е, че прегледът на документ е безвъзмезден. Безплатен достъп до информация е очакван и в утвърдената от България Конвенция за достъпа до информация, присъединяване на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правораздаване по въпроси на околната среда. Чл. 49 на Закона за достъп до информация (ЗДОИ) дава отговор на тези интернационалните документи. Няма обаче орган на власт, който да реализира надзор и да координира осъществяването на ЗДОИ, с изключение на финансовият министър в някаква степен посредством нормативите за разноските по приемане на социална информация, счита " Достъп до информация ".
" Чрез пълномощието на министъра на финансите да дефинира нормативи се реализира дисциплинираща роля във връзка с цялата обществена администрация. Това е по този начин, защото по този метод се основава централизиран и обединен метод при установяване на нормативи, чиято съществена цел е да не се разреши да се надвишават материалните разноски по даването на информация. Макар министърът на финансите да няма директна контролираща функционалност във връзка с спазването на тези нормативи, самата функционалност по уеднаквяване на практиките улеснява контрола в областта на обществената администрация. При юридически спор по отношение на разноските по даване на информация, административните съдилища преценят елементарно дали административният орган е приложил тъкмо закона, като ревизират спазването на избраните от министъра на финансите нормативи ", написа в публично мнение Програма " Достъп до информация ".
Прозрачност – основата на законността
Програма " Достъп до информация " категорично напомня положените от Закона за нормативните актове (ЗНА) основи що се отнася до прозрачността в работата на страна – глава трета от закона, отдадена на това по какъв начин се създават всевъзможни нормативни актове, не просто закони. Съответно, припомнена е и практиката на Върховния административен съд (ВАС) и позицията му за член 26 от Закон за нормативните актове – че заинтригуваните лица от даден нормативен акт би трябвало да могат да вземат участие в изработването му. Съответно, на тази основа е и съждението, че не може орган на властта да лимитира достъп до информация, която е със независимо значение. А такова значение при законодателния развой има всяко съгласувателно мнение, аргументация, оценка на въздействието.
И защото даже в Закона за изключителното състояние няма смяна на Закон за нормативните актове, то всяко внасяне на законопроект за изменение на закон през различен закон е непрозрачно, безапелационна е Програма " Достъп до информация ".
Още: " Възможност за тирания ли е новият ковид? "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР