Отминава една парадоксална, но и без осезаема промяна в политиките

...
Отминава една парадоксална, но и без осезаема промяна в политиките
Коментари Харесай

Година на кухи обещания по инерция

Отминава една парадоксална, само че и без осезаема смяна в политиките година за обществената политика.
Бюджетът за 2023 година бе признат във втората половина на годината. Смяната на властта през юни с нищо не сподели, че новото държавно управление и парламентарното болшинство имат воля за промени.  
МТСП бе първото министерство, което стартира работа с европари от новия програмен интервал 2021-2027 година Но дали хората го усетиха?
При разискванията на бюджет 2023 КТ " Подкрепа " и КНСБ ясно демонстрираха, че не са склонни да го поддържат поради отсъствието на политика по приходите.
Като парадоксално може да се дефинира началото на тази година във връзка с възнагражденията и осигурителния приход: минималната заплата стана 780 лева, а най-ниската осигурителна ставка за самоосигуряващи се остана 710 лева и в случай че те трябваше да наемат служащ, трябваше да го обезпечават на 780 лева Все отново от 1 август минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се и записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители стана 780 лева
На 9 юни новият министър Иванка Шалапатова одобри поста от Лазар Лазаров с думите: " Идвам с нови хрумвания за възобновяване на някои от политиките за да модернизираме и да създадем обществената политика, обществената поддръжка още по-ефективна за всички възрастови групи ". Шалапатова бе зам.-министър на труда и обществената политика в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 година
За жал, в края на годината е мъчно да се похвалим с напредък и по политиката по приходите, и в региона на здравословните и безвредни условия на труд, и преодоляването на демографската рецесия, и на грижите за уязвимите групи. Нищо от това не зависи от работещите в системата, а единствено от политическата воля на ръководещите.
Усилената реклама на служебното държавно управление за повишение на пенсиите замря и бе надвикано с крещенето на постоянния кабинет за същото това покачване, което в действителност не е покачване, а законна актуализация. И българските пенсии отново си останаха най-ниските в Европейски Съюз.
Токът за бита нарастна, парното и водата - също и това

усили доста бедните

българи. А държавните управления - и служебно, и постоянно, с дейностите си демонстрираха безгрижие към проблемите на уязвимите.  
Закъснелият бюджет за 2023 година възпроизведе всичко в обществената сфера от предната година и обществените заплащания си останаха на равнищата от 2022 година Плахо (за да няма прекомерно остро неодобрение измежду хората) се резервира негласната наклонност компенсацията за развъждане на дете до 2 година и за развъждане на дете до 8 година от бащата (осиновителя) да следват минималната заплата и, считано от 1 януари, стана 780 лева Още тогава обаче привидното примирение на властта показваше, че отсега нататък въпросните компенсации ще следват не някаква политика, а хрумките на един или различен финансист.

Протести за по-високи заплати  
 
не липсваха и тази година: работещите в системата на Националния застрахователен институт за 30-процентно нарастване на заплатите, чиновниците на Агенцията за обществено подкрепяне настояха за нарастване на заплатите с 30%, работещи в АПИ желаеха 20% растеж на възнагражденията... КНСБ предизвести, че по Коледа София може да остане без градски превоз отново поради несъответстващи заплати.


Държава и служащи в борба за 10-те лв.

Точно преди година в границите на 24 часа Българска социалистическа партия 17 пъти изиска народните представители да гласоподават минималната заплата по изключение от 1 юли 2023 година да стане 850 лева Упорството на болшинството обаче отхвърли предлагането. Седем дни по-късно служебното държавно управление гордо разгласи, че от 2023 година минималната заплата ще бъде 780, вместо плануваните 770 лева Така с едни 10 лева служебното държавно управление се окичи със значката " Увеличихме минималната заплата ". И отново над половин милион българи влязоха в двадесет и третата година на новото хилядолетие още веднъж като

работещи небогати

а България продължи да е европейската страна с най-ниска минимална заплата. Доколко това е европейско, обособен въпрос. Само че до момента в който българинът чака 1 януари 2024 година за минимална заплата 933 лева, румънецът от 1 октомври 2023 година към този момент взема 1298 лева
Например през септември чистата заплата за прехрана стигна 1427 лева, а се оказа, че 68% от работещите българи не я доближават.  
И дните на 2023 година отминават, само че не се виждат от новата власт рационални хрумвания за същинска подоходна политика, която навсякъде да докара до повишаване на приходите, освен на минималната заплата.
Е, най-малко имаше зрънце разсъдък в националното посланичество да одобри предлагането на Българска социалистическа партия за автоматизиран механизъм за повишаване на минималното заплащане. Законопроекта си

социалистите внесоха 42 пъти

от началото на следващото Народно заседание и на 43-ия бе признат механизъм с явен аршин: минималните пари на работещите да са 50% от междинната за страната заплата. Друг е въпросът, че болшинството по този начин извъртя предлагането на Българска социалистическа партия, та най-после вместо от 1 януари 2023 година механизмът ще влезе в действие от 1 януари 2024 година Но какво ли не прави ревността, а когато е партийна, страда народът.
Очевидна е и рецесията в обезпечаването. И явно от нея има два изхода: единият е увеличение на осигуровките, което на сегашния стадий е немислимо, а другият - растеж на приходите. Иначе едва ли дефицитът в Национален осигурителен институт би бил овладян в идващите 20-30 години.
Опитите за източване на фондовете на публичното обезпечаване надали ще спрат, само че и чиновниците на Национален осигурителен институт, макар ниските си заплати, всяка година пресичат стотици измами. А и краят на заплатите в плик не се вижда, щом няма ясна политика по приходите.  

Бедността

Очевидно бедността, както и демокрацията, не се свеждат до опцията или не да си купиш банани. Защото се оказва, че и след повече от 30 години народна власт, за мнозина българи бананите остават недостъпни. Колкото и да се твърдеше през 2023 година, че страната прави всичко, с цел да бъдат нараснали приходите на хората, статистиката сочи, към половината българите изпитват усложнения да покриват всекидневните си разноски.
Явно рекламираното от страната повишаване на приходите не може да догони растежа на цените. Експертите пресметнаха, че у нас цените на стоките от дребната потребителска кошница са доста покрай немските, френските, испанските. Но не и приходите. Дори и самодейността " Достъпно за вас " не е почтена към потребителите, тъй като значително от продуктите, включени в нея са по-скъпи сходни, които са в промоция. Още седмица преди оповестяване на самодейността, значително храни " излязоха " от промоция и с по-високите цени бяха включени в самодейността. Така наличното за управниците се оказа толкоз недостъпно за хората, колкото беше и преди.
Още се " работи " за изясняване на понятието енергийна беднотия, само че и това не е изумувано.

Демонтиран монумент вместо коледни добавки

За пръв път от 9 години страната обърна тил на пенсионерите в навечерието на Коледа и Нова година. Коледни добавки - тцък! За сметка на това, на министрите им посиняха гърдите да се удрят в тях гордо и да дават обещание едни съвсем безконечни 50 лева надали не към всяка пенсия. Но ловко премълчаха, че обещаното " нарастване " от 11% от 1 юли е наложително по закон и не е благотворителен жест ни на някое държавно управление, ни на някой финансов министър. Така че на процедура следващата година от 1 юли няма растеж на пенсиите, а законова актуализация по така наречен швейцарско предписание. Има единствено празни хвалби. И ей по този начин, апропо, румънските държавни пенсии ще се покачат приблизително с 40% от септември 2024 година, а българите отново ще си останат най-бедните пенсионери в Европа.
В началото на декември хора с увреждания стачкуваха с искане за индексация на пенсиите за неработоспособност на всеки 6 месеца, по отношение на инфлацията.
Тъкмо потегли недоволството против неналичието на коледни добавки и ниските пенсии, и на бърза ръка ръководещите отклониха вниманието на обществото със събарянето на паметника на Съветската войска. Не че беше напън тъкмо в този момент да бъде демонтиран, само че това беше " верният " миг за ловко " канализиране " на недоволството на хората.
В края на май тристранката отхвърли  предложенията на Българска социалистическа партия за промени в КСО - пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 година в това число, да се преизчислят от 1 юли 2023 година с коефициент 1,35 за всяка година застрахователен стаж и пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2000 година, в това число, да се преизчислят от 1 юли, като самостоятелният коефициент се умножи по средномесечния застрахователен приход за 2021 година
Омбудсманът даже предлага всички пенсии да се преизчисляват въз основата на междинния застрахователен приход за миналата година. Но...  
Ако в навечерието на Великден през 2022 година, когато безусловно всички пенсионери имаха Великденска добавка, малките екрани бълваха гневни репортажи с оплакващи се възрастни по какъв начин не могат да си купят агнешко с спомагателните 70 лева, то през 2023 година имаше единствено кротки и къси известия, че Великденска добавка ще има единствено за хората с най-ниски пенсии. Но не беше ясно дали човек с 505 лева пенсия е по-богат от този с 504 лева
От 1 юли пенсиите бяха обновени с 12% по така наречен швейцарско предписание (с %, еднакъв на сбора от 50% от повишаването на осигурителния приход и 50% от показателя на потребителските цени през миналата календарна година) и по този начин минималната за застрахователен стаж и възраст от 467 стана 523 лева  
Новото държавно управление в средата на годината пристигна и с нови хрумвания. Сред тях бе обещанието до юни 2024 година да бъде направен разбор на системата за наложителното пенсионно обезпечаване, като бъдат разпознати проблемите в системата и се дадат оферти за подобряването й.  


Пазарът на труда

В 2023 година страната навлезе с доста ниска безработица. Но по-късно заетостта стартира да се свива. Дори и през лятото. Бизнесът твърди, най-голямата спънка е дефицитът на работна ръка. Но през октомври Шалапатова разгласи, че близо 145 хиляди младежи у нас нито учат, нито работят и увери, че се търси съответна претовареност за тях и се работи и по проекта с ограничения за облекчение на вноса на служащи от чужбина. В същото време, тъкмо през октомври, безработицата стигна 5,5% (при 4,3% през октомври 2022 г.) и на борсата са регистрирани 155 816. Елементарната аритметика сочи, че в случай че управниците си раздвижат сивите мозъчни кафези, може да бъде удовлетворен дефицитът на работна ръка, от който се оплакват работодателите.
Явно нещо в политиката на страната по приходите не е доизкусурено. Нито по съответното обучение и образование. Упорито не се приема и предлагането на Българска социалистическа партия приходите на работещите до 26 година да не се таксуват с налог. Очевидно управниците ни не са дорасли до по-дългосрочно или далновидно мислене или най-малко до максимата " Дай, с цел да получиш ".

С близо 7% се нараснали трудовите злополуки

на работното място през деветте месеца на 2023 година по отношение на същия интервал на миналата година. Добрата вест е, че понижават случаите по време на отиване или връщане от работа. Намалява и времето за възобновяване след акцидент.
Въпреки строгостта на закона, инспекторите по труда не престават да откриват голям брой нарушавания по обезпечаване на здраве и сигурност при работа: да вземем за пример в морските курорти при 1440 инспекции са открити 3578 нарушавания!

Без трудов контракт

работят към момента значително хора. Например инспекцията на инспекторите по труда откри в дейния аграрни сезон 272 души, работещи без подобен документ. Други 158 случая на работа без трудов контракт са открити по морските курорти, където са хванати и 44 души от трети страни, работили без позволение. По курортите работодателите към момента наемат малолетни без позволение за работа от ГИТ.   

Децата

Те стават все по-малко у нас. Българчета не престават да се раждат, само че не в България. А тези, които са в България не могат да се похвалят с това, което се назовава държавна грижа за децата. Предизборно за демографската рецесия приказват всички политици, само че завоюват ли изборите, не помнят за демографската политика.
Благодарение на напъните на социалистите, при започване на 2023 година народните представители гласоподаваха " за " учебниците от I до XII клас да станат безвъзмездни. Но от образователната 2024/25 година. Така подрастващите ще имат от малко малко еднакъв достъп до обучение. Освен това, влезе в действие друго предложение на Българска социалистическа партия: и учениците от II, III и IV клас да получават еднократна помощ от 300 лева при започване на образователната година.
В огромните градове няма места в детските ясли и градините и децата би трябвало да си останат вкъщи или да посещават частни. В дребните градове има места в ясли и забавачки, само че няма работа за родителите и при мизерното обезщетение развъждането на дете не е по никакъв начин елементарно. Но властта настойчиво отхвърля втората година от майчинството по закон да стане колкото е минималната заплата.
Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2023 година останаха идентични с употребените през 2022 година
Иначе близо половин милион деца у нас живеят в потребност, а системата за протекция на детето в България остава реактивна. Поне съгласно интернационалните наблюдаващи. Но властта продължава да си прави оглушки за безплатните медикаменти за деца до 14 година

Челен удар на морала с действителността

След 5 месеца и половина на поста зам.-министър на труда и обществената политика Десислава Стоянова го напусна, тъй като " когато " ръководството на политиките " се заменя с " ръководство на нещата " постепенно покваряваш стандартите, разконцентриран си, тъй като си захласнат от други ползи, сипеш подправени обещания и лъжи, облечени в " кухи " изречения с манипулирана информация. Това заражда безплодна вяра за благосъстоянието на хората. Това не е ценностен морал, който дава подтик на обществото напред, а е повинност, която слагаш към най-уязвимите групи на обществото ".
Стоянова трябваше да управлява едната от двете подгрупи, образувани за транспонирането на Директивата за установяване на съответни минимални заплати в Европейски Съюз.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР