Отмина ли историческият пик на икономическата тревога? Под това заглавие

...
Отмина ли историческият пик на икономическата тревога? Под това заглавие
Коментари Харесай

Повече българи гледат без страх към края на зимата

Отмина ли историческият пик на икономическата паника? Под това заглавие откривателите от " Галъп интернешънъл болкан " показват данните от последното си изследване на публичното мнение при започване на годината с фокус върху стопанската система и упованията на българите за персоналните им финанси.

Масовите опасения за стопанската система на страната, паниките от инфлацията и персоналните пари демонстрират признаци на спад при започване на 2023 година , въпреки и да остават исторически високи. Пикът на паниката е отминат и в случай че войната и ново покачване на цените не отбележат нов пик , откривателите от " Галъп интернешънъл " считат, че зимата ще бъде премината с повече страхове, в сравнение с с действителни проблеми.

И въпреки и към момента по-голяма част от българите да са разтревожени и песимистми за идното - 55,3% чакат общото икономическо състояние да се утежнява, те към този момент са по-малко от тревожните през есента на предходната година - 63,2%.

Расте - от 16,8% на 22,4% упованието да няма промени. 7% не престават да имат вяра, че се чака усъвършенстване.
 Снимка 604538
Източник:

Попитани за упованията за персоналните си финанси, българите демонстрират дори още по-отчетливо усмиряване, въпреки и при непокътната фонова паника. След 52% през есента, в този момент делът на очакващите утежняване е 40,7% , осезаемо е връщането на равнищата на отговорите " ще остане същото " - от 22,7% на 30% - а страхливо възкръсване се следи даже и при упованията за усъвършенстване - при 8,4% през есента, в този момент 11,1% имат вяра в това.

Пандемията и политическата рецесия, почнала през 2020 година, трансформираха картината отчетливо в отрицателна посока, само че в този момент към този момент личат първи признаци на допустимо разведряване .

Влиянието на политически фактори изобщо постоянно се наслагва върху самите справедливи стопански и финансови фактори. Смените във властта, да вземем за пример, нерядко водят и до повишение на позитивните оценки и упования за стопанската система и персоналните пари. Тези начални заеми на доверие последователно се изчерпват в хода на мандатите. В края на мандатите нормално се натрупват негативни оценки.
 Снимка 604539
Източник:

От " Галъп " вършат и съпоставения с данните, с които разполагат за равнищата на тревога на българите от началото на века. 

Тревогата за стопанската система, от която сякаш България в този момент излиза, е била през 2022 година на сходни равнища с тази по време на интернационалната рецесия, кулминирала през 2009 г . Именно през 2009 година идва и внезапно разпръскване на паниката с идването на новата тогава политическа сила в лицето на Бойко Борисов . Но след това паниката се завръща и в края на 2012 година доближава пикови стойности с края на неговия първи мандат и на собствен ред е разсеяна с неговата оставка.

Именно в края на първия мандат " Борисов " обаче е и единственият различен случай от началото на века насам, дружно със случая от 2022 година, в който опасенията за утежняване на персоналните финанси са прекосявали над 50%.

Например, един от дребното пикове на оптимизъм за парите на страната и оптимизъм за личните пари в последните десетилетия идва отчетливо с изборите през лятото на 2001 година, довели на власт Симеон Сакскобургготски . Този начален " бонус " бързо е привършен, само че позитивните стопански резултати на страната ни в предприсъединителния интервал довеждат до равномерен растеж. По-късно и той се амортизира, с цел да се стигне и до прекосяване на границата от 60% паника за стопанската система на страната и близо под 50% - за персоналните пари, по време на световната рецесия.

Протестите първоначално 2013 година, които доведоха до слизане от власт на тогавашното държавно управление на Борисов, очевидно повишаваха чувството за добра вероятност за смяна и това бе обвързвано с кратковременен спад на паниката.

Данните са част от ежемесечната самостоятелна изследователска стратегия на " Галъп интернешънъл болкан ". Последното проучване е извършено сред 12 и 20 януари 2023 година измежду 808 души посредством директно изявление " лице в лице " с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е еднакъв на към 54 хиляди души.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР