Отменен два пъти, поради пандемичната обстановка, Международният фестивал на монодрамата

...
Отменен два пъти, поради пандемичната обстановка, Международният фестивал на монодрамата
Коментари Харесай

Международният фестивал „Соло акт“ превзема Габрово през април

Отменен два пъти, заради пандемичната конюнктура, Международният фестивал на монодрамата „ Соло акт “ ще стартира на 2 април в Габрово.

Това ще бъде VIII-то издание на фестивала, който има конкурсен темперамент и ще продължи до 7 април, в това число. Организатор на събитието е Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов “.

То ще се организира на сцените на габровския спектакъл, Държавен куклен театър-Габрово, зала „ Възрждане “ и Спортна зала „ Орловец “. Организаторите дават обещание да показват на публиката най-хубавото от моноспектаклите през последните три години.

Форумът е правоприемник на досегашния фестивал на спектаклите с един артист „ BGMOT “. В сегашния му вид освен името, само че и визията са напълно изменени. Познатият знак на събитието - котката, е сменен с облика на петел.

Замяната се постанова, с цел да не се обърква с различен известен габровски знак – карнавалната котка. В новата визия е включено леко мигане към изпълнителското изкуство, част от което е и актьорската специалност.

Фестивалът на монодрамата се организира всяка четна година, а това синхронизира актуалното VIII издание с фестивалните обичаи на габровския спектакъл. През 2020 година събитието беше анулирано, поради пандемичната конюнктура, провокирана от пандемията и планувано за идната година.

През 2021 година „ Соло Акт “ още веднъж беше анулиран по същите аргументи, с цел да се стигне до неговата действителна година на осъществяване - 2022. Програмата на „ Соло Акт 2022 “ предлага общо 13 представления, от които 11 гостуващи на габровска сцена. От тях две са задгранични - от Украйна и Република Косово.

Участниците във фестивала са Народен спектакъл „ Иван Вазов “, Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов “, Драматичен спектакъл „ Н. О. Масалитинов “-Пловдив, Държавен куклен театър-Пловдив, Драматичен спектакъл „ Стефан Киров “-Сливен, Драматично-куклен спектакъл „ Иван Димов “-Хасково, Театрална къща „ Мим Арт “, Puppet’s Lab, „ МаскАрт “-Пловдив, Николаевският научен живописен трагичен спектакъл от Украйна, Ментор Зумбераж от Република Косово и домакините от държавна такса „ Рачо Стоянов “.

Какво може да гледа публиката в първите три дни на фестивала?

Официалното разкриване ще бъде на 2 април от 18.00 часа на сцената на държавна такса „ Рачо Стоянов “ с габровския моноспектакъл „ Мечтата на Наташа “. Режисьор на постановката е Ана Батева, а в ролята ще забележим актрисата от габровската натрупа Поля Йорданова.

За тази роля тя е отличена с „ ИКАР 2021 “ в категория „ дебют “ и премията „ най-хубава актриса “ от XII-я Международен фестивал „ МоноАкт “ в Печ, Косово, 2020 година Представлението се концентрира върху проблемите на младежите, лишени от родителска грижа, по какъв начин неналичието на обич се отразява на междуличностните им взаимоотношения с другите, за невъзможността им да се осъществят пълноценно в живота.

Същата вечер, от 19.30 часа на сцената в Спортна зала „ Орловец “ ще стартира авторският театър на Камен Донев – „ Лекция №3: Възгледите на един преподавател за силата на словото “.

Постановката е продукция на Драматичен спектакъл „ Н. О. Масалитинов “-Пловдив. Това е третият моноспектакъл от поредицата „ Възгледите на един преподавател “ на Камен Донев. Във фокуса на представлението е силата на словото - неговото наличие, форма, планове и видоизменения, по какъв начин словесността става основополагаща за извисяването на човешкия дух.

В неделния 3 април, от 12.00 часа стартира детският моноспектакъл „ Не си търси белята “ на огромна сцена в държавна такса „ Рачо Стоянов “. Постановката е на Държавен куклен спектакъл – Пловдив и е подобаваща за деца от 3 до 9 години. Автор е Александър Михайлов, режисьор - Ваня Иванова, с присъединяване на Ивелин Николов.

Това е историята за дребното паяче Пипо, което се откъсва от нишката си и претърпява доста, до момента в който откри другар - мравката Жоро. Освен тях на сцената ще се появят още доста герои от царството на насекомите, както и елфът Игнат.

Същият ден от 18.00 часа на сцената на Държавен куклен театър-Габрово ще стартира моноспектакълът „ Писмо до руско другаче “. Театрална къща „ Мим арт “ показва постановката под режисурата на Николай Гундеров. Ролите се извършват от Алексанъдр Валериев.

Моноспектакълът е основан по пиесата „ Хористи “ от Николай Гундеров и Димитър Събов. Представление, в което социалистическото минало на Народна република България е оценено, премислено и разказано през погледа на комичното и сатиричното.

Постановката е отличена с премията за българска драматургия от Международния фестивал „ Нова българска драма ” и националната премия за комедия на Студио „ Диалог ” в Чехия.

Вечерта на 3 април от 20.00 часа на сцената на габровския спектакъл ще стартира „ Полетът на къртицата “. Моноспектакъл на Полина Христова с режисьор Веселка Кунчева. Представлението е на Puppet’s Lab.

Според основателите му това е „ пояснение в обич към страховете, които си сътворяваме. Отглеждаме ги като дребни деца, храним ги с душите си, с фантазиите си, с копнежите си. Докато не пораснат и не ни обхванат “.

В понеделник, 4 април уредниците са предвидели два спектакъла. От 18.00 часа стартира представлението „ Изповед “ в зала „ Възраждане “. Това е моноспектакъл на Андрей Карай, с създател и режисьор Сергей Павлюк. Постановката е на Николаевския научен живописен трагичен спектакъл от Украйна.

В 20.00 часа на сцената на габровския спектакъл стартира моноспектакълът на Христо Шопов „ Не е за телефон “. Комедия от Лиза Шопова и Елин Рахнев, с режисьор Лиза Шопова.

Постановката е на Драматично-куклен спектакъл „ Иван Димов “-Хасково. В „ Не е за телефон “ всичко се взема решение по телефона. Персонажът на Христо Шопов е подготвен да ви обезпечи всичко, от което се нуждаете. Нищо, че той самият е на кръстопът, живее на лизинг, а любовта му се изплъзва.

Цялата стратегия на Международния фестивал на монодрамата „ Соло акт “ може да бъде забелязана на на габровския трагичен спектакъл.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР