От 1 до 5 март в Музейния център на РЕМО

...
От 1 до 5 март в Музейния център на РЕМО
Коментари Харесай

Ето къде може да видите пушката на Георги Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание

От 1 до 5 март в Музейния център на РЕМО „ Етър “ може да видите пушката, с която Георги Бенковски води Хвърковатата чета и води война за българската независимост, оповестиха от култураната институция.

Оръжието на този харизматичен бунтовник и негови документи ще бъдат показани на третия етаж в Музейния център. Това е най-голямата постройка в музея, известна е като Кръстник-Колчов хан и за първи път се отваря за гости.
 Музей „ Етър “
Освен пушката на Бенковски, в изложбата са показани Възванието за оповестяване на Априлското въстание от 22 април 1876 година и документи , свързани с живота на Бенковски преди да стане един от Апостолите на Априлското въстание.

Пушката е „ Уинчестър “, модел 1866 година, и с това оръжие Георги Бенковски се изправя против голямата военна и административна мощност на Османската империя.

Революционерът има вяра толкоз енергично в българската национална самостоятелност, че увлича хиляди в една битка , която посредством неговата персона не наподобява обречена. Георги Бенковски е знак на непокорния дух на българите.

Някой би споделил, че е живял в бунтовно време, станал е един от апостолите на свободата, само че не е дочакал да я види с очите си. Дали е по този начин, обаче? По-скоро Георги Бенковски я изживява като чувство и по тази причина се бори за нея с толкоз жар и възторг.

Непокорният му дух го трансформира в един от знаците на свободата, а идващите генерации съхраняват загатна за него.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР