Отличното сътрудничество между България и Хърватия бе потвърдено на първите

...
Отличното сътрудничество между България и Хърватия бе потвърдено на първите
Коментари Харесай

България и Хърватия обсъдиха задълбочаване на сътрудничеството си

Отличното съдействие сред България и Хърватия бе доказано на първите политически съвещания на равнище заместник-министри на външните работи, които се състояха в Министерство на външните работи.

От българска страна консултациите бяха водени от заместник-министъра на външните работи Петко Дойков, а от хърватска - от държавния секретар по европейските въпроси в Министерството на външните работи и европейските въпроси Андрея Метелко-Згомбич.

Двете страни показаха убеденост, че обичайното другарство, както и връзките ни като страни - членки на Европейски Съюз и съдружници в НАТО са причина за създаване на стратегическо партньорство посред ни. Делегациите разискаха дейностите, подхванати на национално, районно и европейско ниво по отношение на пандемията от Ковид-19, както и отличното взаимоотношение сред двете страни в тази сложна обстановка.

Сн. Министерство на външните работи

„ Оценяваме високо постигнатото от Хърватия по време на нейното председателство на Съвета на Европейски Съюз, във времена на невиждани провокации, свързани с ковид, както и положените старания във връзка с европейската интеграция на страните от Западните Балкани “, сподели Петко Дойков.

Той акцентира, че България поддържа поредно европейския път на 6-те страни като гаранция за непоклатимост и разцвет на района. Като съпредседател на Берлинския развой, взаимно с Република Северна Македония, страната ни продължава да работи в тази посока, като чакаме съответни резултати от Срещата на върха в София през ноември. Андрея Метелко-Згомбич благодари на българското държавно управление за поддръжката при земетресението в Загреб през март, а посланикът на Хърватия у нас Ясна Огняновац изрази особено самопризнание към Министерство на външните работи и министър Екатерина Захариева за помощта, оказана на посолството по време на пандемията.

В рамките на политическите съвещания бяха разисквани опциите за задълбочаване на съдействието в сфери като енергетиката, осведомителните технологии, химическата, фармацевтичната и хранително-вкусовата индустрия, инфраструктурните планове. Подчертана бе основната роля на Коридор 8 за подобряването на свързаността на района, както и откриването на директна въздушна линия сред София и Загреб.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР