Отлично осведомени източници на BNews разкриха кой се гласи да

...
Отлично осведомени източници на BNews разкриха кой се гласи да
Коментари Харесай

НОВ СКАНДАЛ ЩЕ РАЗТРЕСЕ ДЪРЖАВАТА! Основен участник в разграбването на КТБ, източил милиони евро от ТЕЦ Марица Изток 2 и близък до олигарха Христо Ковачки ще е новият енергиен министър?

Отлично осведомени източници на BNews разкриха кой се гласи да заеме поста на енергийния министър Теменужка Петкова, която в петък хвърли оставка поради обвиняванията, че е близка със притежателите на бъдещия покупател на ЧЕЗ - "Инерком ".

Осъждан от съда, главен участник в разграбването на КТБ, забъркан в източването на милиони евро от държавната Топлоелектрическа централа Марица Изток 2, упрекнат за спор на ползи по отношение на АЕЦ „ Козлодуй”, непосредствен до олигарха Христо Ковачки, придвижваш се с бронирани джипове за стотици хиляди и ходещ с многочислена защита. Това в най-общ проект построява профила на хипотетичния предстоящ началник на Енергийното министерство.

Вероятно се досещате към този момент, че става въпрос за скандалния Стефан Гамизов. Нека напомним кой в действителност е той с кои свои каузи става прочут в общественото пространство .

Наскоро журналистката Люба Кулезич уточни имената на упоменати в свидетелските показания на Бисер Лазов и касиерката Юлия Илиева по дело № 92, известно като делото „ КТБ “. Сред тях беше и това на Стефан Гамизов. Пред Сашо Диков тя съобщи, че той е имал директни връзки за взимане пари на ръка – Цветан Василев е наредил да му дадат 200 000 евро на касата на 1 ноември 2012 година. Нататък последващите пари са давани посредством съветник. Общо дадените пари били 3 850 000 евро.

Тук можем да предположим, че източените от КТБ 8 милиона лв. го вършат новия любим на премиера Бойко Борисов за мръсни поръчки откакто Теменужката увехна безславно.

През 2016 година пък „ Енергийният специалист “ Стефан Гамизов призна без да желае в обществените мрежи, че е в спор на ползи. Признанието му идва от обстоятелството, че той, дружно с „ неговата компания “ от пет години създава план за възстановяване работата на АЕЦ „ Козлодуй “.

Неговата компания пък работи взаимно с японската „ Тошиба “.

Скандалът гръмва откакто за Япония отпътува тайнствена държавна делегация. В нея присъединяване взима точно Гамизов, а само депутата от АБВ Румен Петков се осмели да попита защо е ходила тази енергийна делегация в Япония, че пък е имала и спирка в Сингапур.

Така Гамизов, до момента в който се бори против американските централи в Народното събрание, продължава да работи в частната сфера по свои планове за АЕЦ „ Козлодуй “ – юристите са безапелационни, че това е неприкрит спор на ползи.

През 2013-а година името на Стефан Гамизов е забъркано и в източването на държавната Топлоелектрическа централа Марица Изток 2. Става дума за милиони евро вреди за държавното дружество в интерес на японската корпорация „ Мицуи енергийни планове “.

Договорът за рехабилитация на блокове 1-4 на топлоцентралата,изграждане на сероочистки и рационализация на блокове 5 и 6 е подписан на 31 март 2003 година Проектът на стойност 226 милиона евро се финансира 85% със заем от Японската банка за развиване, обезпечен от страната и 15% от Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 със заем от Булбанк.

Главен съветник и доверено юридическо лице на Мицуи по този план през 2006 година става точно Стефан Гамизов посредством компанията си „ Ес Джи Инженеринг “ ЕООД. Неговата роля е в детайли оценена в изтекла в медиите информация на ДАНС, при която е употребявано СРС „ Камчия “ per.номер 2430/29.07.2008 година

Справката разкрива, че Гамизов и доближения му шеф на кабинета на министъра на енергетиката и енергийните запаси Костадин Сирлещов са организирали източване на средства от плана за рехабилитация. Именно Сирлещов лобира за това Гамизов да се „ закачи “ като съветник към плана.

Твърди се, че за за 2006 година и 2007 година Мицуи е превела на компанията на Гамизов „ Консорциум Ес Джи И “ 4 612 264 лева От тях компанията превежда сумарно към 3 млн. лева на други компании подизпълнители, а повече от 1 млн. лева остават в консорциума. Вместо да прави консултантска активност, с тези пари Гамизов купува парцели и ги ипотекира, заплаща рекламни разноски за гражданското си съдружие „ Гражданска лига на България “ и възнаграждения на адвокатска адвокатска фирма на Сирлещов. В същото време енергийният съветник обезпечава себе си и чиновниците си върху 220 лева

Заключението на ДАНС е, че „ …извършваната от Стефан Гамизов активност съдържа признаци за реализирани фиктивни покупко-продажби, нарушение на финансовото и данъчното законодателство и пране на пари от осъществяваната незаконна активност “. Данните са предадени на прокуратурата.

През 2008 година името на Гамизов изплува при абсурда в ДАНС сред групите на шефа на организацията Петко Сертов и заместника му Иван Драшков .

Зад гърба на Сертов Драшков изпраща отчет до премиера, президента, ръководителя на Народното събрание и основния прокурор, озаглавен „ Справка по отношение на дейностите на лица и кръгове, оказващи деструктивно въздействие върху действието на министерства и държавни структури “.

В отчета централна фигура е Стефан Гамизов. На 18.07.2008 година е извършено работно заседание при ръководителя на ДАНС Петко Сертов. Обсъдени са резултатите от първичната инспекция по предприемача Стефан Гамизов, при което на ръководителя е докладвано, че лицето работи в тясно съдействие и пази ползите на предприемача Христо Ковачки. Посочени са обстоятелства за връзки на Гамизов и с убития Борислав Георгиев, както и данни за връзки на Ковачки и Георгиев със структури на сръбската проведена престъпност. В резултат от извършените диалози ръководителя на ДАНС Петко Сертов разпорежда да се открие дело на действен доклад на Стефан Гамизов, а на 29.07.2008г. персонално подписва искане за използване на СРС по обекта.

В резултат на извършените мероприятия към началото на октомври 2008 година е открито следното: Стефан Гамизов има връзки с лица, свързани с активността на проведени незаконни групи, пишат от ДАНС до първите държавни мъже. По нататък в отчета се оповестява за връзки на предприемача със сръбския мафиот Сретен Йосич.

По оперативни данни Христо Ковачки финансира медийните изяви и PR акцията на Стефан Гамизов, което е доказано при употребата на СРС.

Политическият ракетоносител на Стефан Гамизов е вицепремиерът Валери Симеонов

По време на кабинета „ Борисов 2” точно с помощта на него Гамизов влиза в ролята на консултант към КЕВР като се говореше се, че договорът му е бил за седемцифрена сума. Очаква се и в този момент кандидатурата на Гамизов да пристигна от съпредседателя на "Обединените патриоти ", който още преди гласуването на кабинета "Борисов 3 " е предложил Гамизов да заеме точно поста на енергиен министър. Назначението тогава обаче не се случи поради околните връзки на премиера Бойко Борисов с Теменужка Петкова.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР