Откриването на повече от 1400 произведения на изкуството в занемарен

...
Откриването на повече от 1400 произведения на изкуството в занемарен
Коментари Харесай

Художествени творби от нацистко време ще бъдат изложени за първи път


Откриването на повече от 1400 творби на изкуството в безстопанствен апартамент в Мюнхен през 2012 година удиви света. Мащабната сбирка бе открита инцидентно в дома на Корнелиус Гурлит - наследник на известния колекционер от времето на нацизма Хилдебранд Гурлит. Експертите и до през днешния ден имат вяра, че доста от откритите картини, скици и статуи, измежду които и произведения на Клод Моне, Пикасо, Реноар и Огюст Роден, са били конфискувани или закупени на безценица от еврейските колекционери и търговци на изкуство.

Тази седмица 400 от превъзходните предмети ще бъдат изложени за първи път в "Бундескунстхале" в Бон, Германия и в "Кунстмузеум" в Берн, Швейцария. Представени наред с исторически изображения и архивни материали, картините хвърлят нова светлина върху този тъмен интервал от немската история.

"Освен исторически и художествено-исторически аспект, те ни оферират и морален", разяснява смисъла им Райн Волфс - куратор на експозицията в Лондон.

"Нацистката система за плячкосване на изкуството е играела извънредно значима роля... за Хитлер, изкуството е имало харизма и се е смятало за нещо непреходно, нещо постоянно. Защото каквото и да се е случвало в историята, творчеството постоянно е продължавало да съществува", твърди още Волфс.
 Първите гости към този момент съумяха да се допрян до изгубените произведения. Първите гости към този момент съумяха да се допрян до изгубените произведения. / БГНЕС
През 30-те и 40-те години на предишния век нацисткият режим заграбва хиляди творби на изкуството от еврейските фамилии или ги изкупува на безценица, защото притежателите им се пробват обезверено да изоставен Германия. Изследователи, финансирани от немското държавно управление, работят в продължение на няколко години, с цел да проследят произхода на стотиците открити произведения в дома на Гурлит. Много от творби обаче са се продавали без да се издават документи, да се заплащат налози или лицензии за експорт, което прави следенето на техният генезис извънредно мъчно.

"Това е било време на лъжлив каузи. Дилъри като Гурлит са съумели да прикрият следите на всички тези творби", сподели за Си Ен Ен Андреа Барезел-Бранд, която управлява плана за произхода на творбите от януари 2016 година насам.

Тя и екипът й се занимават с изследване на 735 от предметите, открити в жилището на Гурлит, като ги чакат още стотици. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР