Откриваме ви на един фантастичен остров с още по-фантастичен зехтин.

...
Откриваме ви на един фантастичен остров с още по-фантастичен зехтин.
Коментари Харесай

Кой е Петко Караиванов - Пепе и какво е да си зехтинов сомелиер и технолог

Откриваме ви на един приказен остров с още по-фантастичен зехтин. Как се озовахте тук?

Любовта към брачната половинка и свободата ме докара тук на Закинтос, Гърция, другояче за малко да стана водач в БГА "Балкан ".

Всъщност имам над 300 летателни часа във въздуха, само че разбрах че тежестта на пагона не е за мен и през 1997 година се озовах някак си тук.

Иначе със зехтин се занимавам от 2002-2003 - към този момент повече от 17 години. А по какъв начин се захванах с него ли? Както става с всички хубави неща на този свят - изцяло инцидентно.

Откъде пристигна любовта ви към зехтина?

Пристигайки тук стартирах с хотелиерски и ресторантьорски бизнес, който още ръководя сполучливо апропо. Възпитан съм в работа, а на о-в Закинтос, вън от сезона е много скучно.

През първите пет години сътворих ужасно семейство, което доста обичам и завързах доста положителни контакти, в това число със притежателите на Aristeon . На тях пък в един миг им се появи потребност от механически образован човек за работа с машините.

Владея свободно няколко езика, което също е огромен коз тук. Хареса ми още от първия ден и по този начин стартира одисеята ми.

В процеса на работа влюбих в миризмата на прясно пресованите маслини и усетът на зехтина. Не бях усещал нищо сходно до този миг. Беше като обич от пръв взор, просто останах запленен.

А по какъв начин се трансформира във ваша специалност?

С времето гълтах новите за мен способи, познания и процедури по извличането на зехтина. Вникнах в целия затворен кръг от маслиновите дръвчета до пресата и първите капки зехтин и повече не можех да си потегли от тук.

Всичко това ме накара да бъда лоялен на това натурално богатство, което ни дава природата.

Какви качества би трябвало да има един човек, с цел да стане зехтинов сомелиер?

Макар да познавам добре зехтина и неговия метод за произвеждане, към момента не мога да се нарека изискан “сомелиер”. Има секрети, които ми следва да разкрия и изуча, само че и зная доста други, които сомелиерът няма по какъв начин да познава, тъй като той работи с готовия артикул.

Примерно, аз мога да различа даден зехтин дали е от остров или континентален, интервалът на беритбата, горичката слънчева ли е или е по- сенчеста, вярно ли е съхраняван. Оценката на качеството и разграничаването на усетите също е моя доста мощна страна. Разбира се, има и още.

Обобщено- същинският ценител на зехтина би трябвало да е имал допир до доста сортове и типове зехтин, да усеща разликата в киселинността на маслото, аромата, усетите и да познава другите по качество маслини и методът им на употреба.

А какви качества би трябвало да има едно маслиново масло, с цел да се хареса на един експерт?

Едно маслиново масло би трябвало да има следните качества, с цел да бъде освен харесано, само че и да дава отговор на високите здравословни и вкусови условия:

-дълбоко зелен цвят при ранните реколти и златист за по- късните.

-горчиво- стипчив усет с дълъг послевкус и пикантна нотка, която да провокира леко гъделичкане на гърлото.

- и не на последно място- отчетливо явен и за мен островитянски генезис.

Сега бизнес със зехтин в България? Онлайн магазин- ExtraVirgin.BG, тече ремонт на ул. "Милин камък " 10 в София за шоурум и физически магазин.

Време беше!

Според моите сътрудници българинът към този момент е подготвен за първокласни артикули, по- рано можеше да се стигне до отчаяние. Или казано по различен начин- от ден на ден хора към този момент знаят, че с цел да ядеш добра храна, би трябвало да платиш по- добре и отидеш в добър ресторант.

Не приказвам единствено за зехтина и храната въобще, а по принцип. Иначе няма по какъв начин да стане.

Пък и тъй като сме другари от детинство бързо се разбрахме- от тях търговията и промотирането, а от мен- изтъквам ги " от най- положителното, още по- положителното, натурално, същинско и незабравимо чувство при всеки досег с продуктите на Aisteon.

И фактически партньорството в този план ми носи сериозна отговорност- аз давам отговор за качеството!

Очаквам скоро зехтинът Aristeon да заеме подобаващото си място на масата на българина и пълненето на багажници с неразбираеми смеси при средиземноморските воаяжи спре. Това хора, това е доста огромна нелепост, само че всеки си има глава на раменете въпреки всичко.

Цената- цената е колкото на бутилка хубаво вино, само че за разлика от виното, което ще бъде изпито за една вечер, зехтинът може да се употребява цялостен месец, тъй че е напълно рационално да се заплати малко повече за специфичен артикул като нашия Aristeon .

Споделете вашата обичана рецепта със зехтин:)

Винаги съм харесвал усета на домати и напоено със зехтин сирене и самун. Обожавам го в салати, одобрявам и всичко изпържено в зехтин. При пърженето в зехтин обаче, има по- друга технология за която, особено ще си поговорим още веднъж някой път тук. Без познания не се пробвайте, рискувате да си развалите вечерта.

С наслада ще ви дам една доста лесна и моя обичана рецепта в забързаното ни всекидневие - спагети ил олио.

Спагетите се сваряват, а след това отцедени се поставят за няколко минути в тиган, в който са леко запържени свеж зехтин, чесън и люта чушка.

Когато спагетите поемат отмерено този приказен усет, сервирате без никакви други сосове и добавки.

В България не произвеждаме маслиново олио, само че имаме шанс съседите ни да го вършат. Тук, в Гърция ли е най-хубавият зехтин на света?

Не желая да мислите, че съм привързан, само че считам гръцкият зехтин от някои острови за най-качествен. Тук той се създава в доста на брой дребни, фамилни стопанства и е с доста високо качество.

В Италия и Испания това е голям бизнес и количеството е по-важно от качественото на зехтина. Те просто са по- положителните търговци! Но тук ще изтъквам един отличен ценител на промишлеността и бизнеса със зехтините- Том Мюлер, '' Защо не почитаме отличните сортове зехтин, по този начин както почитаме изящните марки вино ". Тази фраза стигна и до разискване и нови безуспешни регулации и в двете въпросни страни.

Какво бихте посъветвали всички, които към момента нямат построен усет към зехтина? С кой вид да стартират? Как да го включат към ястията?

Предупреждавам, същинският зехтин води до пристрастяване. Започнеш ли един път, незабелязано се улавяш, че заливаш от ден на ден и повече. Слава богу обаче, че за разлика от порочните зависимости, зехтинът носи повече здраве, дългоденствие и избистрен разум.

Иначе, при зехтина е най -важно да е същински Екстра Върджин. Това е нерафинирано масло и е най-качественият тип маслиново масло, което може да се добие без химия и по- висока температура.

Обожавам koroneiki и постоянно съпоставям с него. Рядко попадам на толкоз добър. Купувайте и пробвайте, изграждайте усета си към зехтина и след един, два опита, в случай че в действителност харесвате тази храна още веднъж ще сте тук.

За да усетите целия букет от аромати, капнете 1-2 капки на дланите си и ги затоплете. Така ще се разгърне хубавия мирис на пресни маслини. А и е потребно за кожата. Или пробвайте с дребна глътка или свеж самун. Всичко му се фалшифицира елементарно, само че усета и аромата са към момента непостижими в този аспект.

Зехтинът може да размени слънчогледовото олио във всички обичайни наши предписания - от салатите до яхниите. Пържените зеленчуци да вземем за пример също стават доста хубави, в случай че сложите зехтин вместо слънчогледово олио.

Кой е най-вълнуващият миг от процеса на подготвяне на зехтина за един експерт по зехтина?

Това е доста сложен въпрос. Всеки стадий - от грижата за дърветата, през обирането на пресните маслини до пресата и потичането на първите капки зехтин - всичко е като магия. И е еднообразно значимо за крайния резултат.

Има ли разлика в реколтите и усета на зехтина, както е при виното? В по-суха или по-влажна година зехтинът е по-хубав?

Да, добиването на зехтин доста наподобява на правенето на вино. Има разнообразни сортове и разнообразни години - от време на време летата са сухи, различен път вали повече дъжд.

По-хубав зехтин се получава от маслини, които са зрели в изсъхнало и топло лято.

Става ли по-вкусен с времето или в противен случай - колкото по-пресен е, толкоз по-добре?

Вкусът на зехтина с времето се трансформира, само че не се скапва. Първоначално е изострен, пиперлив, безапелационен - аз подобен го одобрявам. Но, на доста хора им подхожда по-мекия и балансиран усет, който се разпростира с времето.

И дано уточним по какъв начин е вярно да се каже - зехтин или маслиново масло?

За мен няма значение, по- значимо е да е същински (зехтинът):).

Как желаете да приключим това Ваше показване?

Ще изтъквам още веднъж нашия другар Том Мюлер и чудесното му съпоставяне "Ефектът на виното върху човешкото тяло е явен и постоянно неочакван, до момента в който зехтинът работи с тялото постепенно, минавайки през скрити пътеки и безшумно и нежно прониква в клетките и мозъка. Виното е радостен Дионис, зехтинът е Атина- красива, мъдра и неузнаваема.

Виното въплъщава животът, който бихме желали да имаме, до момента в който зехтинът показва живота, подобен какъвто е: плодотворен, изострен и с нотка мъка ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР