Открити са вторично възникнали огнища на Африканска чума при диви

...
Открити са вторично възникнали огнища на Африканска чума при диви
Коментари Харесай

Четири случая на Африканска чума при дивите свине в Кюстендилско  

Открити са вторично зародили огнища на Африканска чума при диви прасета на територията на Държавните горски стопанства "Кюстендил ", "Дупница " и "Рилски манастир ", оповестиха Областната администрация в Кюстендил след състояло се закрито съвещание на Областната епизоотична комисия.

"Става въпрос за открити позитивни случаи на територията на ловните дружинки в селата Драговищица и Шишковци, община Кюстендил, в местността "Локвата " край Дупница и в с. Смочево, община Рила. Регистрирани са общо четири случая на 2 и 3 февруари.

Няма постъпили сигнали за болни и умрели домашни прасета на територията на региона, сподели доктор Емил Гъгнев от Областната дирекция по сигурност на храните. В региона са регистрирани 329 броя животновъдни обекти вид "лично стопанство " за развъждане на прасета, в които се съблюдават ограниченията за биосигурност.

Огнище на африканска чума по свинете е открито в Благоевградско

На територията на региона няма регистрирани индустриални ферми за прасета. Регистрирани са и пет фамилни ферми с 80 прасета. На съвещанието си Областната епизоотична комисия е приела ограничения за попречване навлизане на болестта при домашните прасета на територията на региона.

В тях се планува притежателите на свиневъдни обекти да засилят ограниченията за биосигурност и да алармират при всеки случай на съмнителни признаци на заболяване при свинете.

Кметовете на общини не трябва да позволяват търговия на прасета на нерегламентираните места, а органите на Министерство на вътрешните работи - да наблюдават за нерегламентирано придвижване и търговия със прасета.

Предвижда се Българската организация по сигурност на храните, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници " да правят инспекции на транспортните средства и персоналния багаж на пасажерите за съществуване на първични материали и храни от скотски генезис, не претърпели термична обработка на граничните пунктове "Гюешево " и "Олтоманци ". Darik

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР