Откриха палеопарка във Вършец, научи агенция BulNews. В него могат да

...
Откриха палеопарка във Вършец, научи агенция BulNews.
В него могат да
Коментари Харесай

Откриха Палеопарка във Вършец /снимки/

Откриха палеопарка във Вършец, научи организация BulNews.
В него могат да бъдат прегледани животни и птици, които са живели преди 2.5 млн. години. Саблезъби тигри, носорози, гепарди, хиени и антилопи са ситуирани на територия от 10 декара в границите на Боровия парк в курортния град. Скулптурите са направени в съдействие с специалистите на Природонаучния музей към Българска академия на науките в София, а финансирането на "Нови дестинации в трансграничния туризъм " е от програмата за трансгранично съдействие с Румъния.
Новоизграденото място е облагородено, сложено е осветяване, пейки и е заобиколено от зеленина. Построен е информативен център, представящ палеонтологични находки от землището на общината, диорами и доста информация за показаните типове.
„ Това е най-важната палеонтологична находка в цяла Европа. Идеята за построяването на парка е от преди 10 години, само че пречки забавиха нейната реализация. Аз съм удовлетворен, че всичко е готово и я отваряме за гости. Палеопаркът ще промени и развие туризма в целия район “, съобщи кметът на Вършец Иван Лазаров.
Проектът е осъществен в партньорство с музея "Олтения " в румънския град Крайова. Общото финансиране на дейностите на сътрудниците е 1 364 438.31 евро, като финансирането за Община Вършец е 904 986.92 евро.
На откриването на новата облага на Вършец участваха доста посетители от Румъния и Националния природо-научен музей. Новата атракция обогатява опциите за пълноценно превозване на свободното време на локалните хора и туристите. Посетителите могат да си създадат страхотни фотоси в парка и в същото време да научат по нещо за показаните реалистични макети на античните жители на този край.
Входът за Палеопарка е безвъзмезден.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР