Откраднаха всички награди на баща ми Георги Калоянчев. Това се

...
Откраднаха всички награди на баща ми Георги Калоянчев. Това се
Коментари Харесай

Синът на Георги Калоянчев: Откраднаха всички награди на баща ми

" Откраднаха всички награди на татко ми Георги Калоянчев. Това се случи, като беше жив и до момента в който живееха с майка ми Валя в София - в " Лозенец ". Всичко взеха, даже значката му за воин на социалистическия труд. Но пък тогава татко ми махна с ръка, тъй като в никакъв случай не са го блазнели премиите. " Това сподели синът на Георги Калоянчев - Ивайло.

На 18 декември се навършват 10 години от кончината на огромния комедиант. На тази дата фамилията на Калата ще се събере да го уважи. В рода им към този момент има и следващ Георги Калоянчев.

" Той си живее с нас, участва в диалозите ни. Освен това той е и в една огромна част от български народ в спомените. В момента в София има улица на името на татко ми. Искаме да има такава и в Банкя, където пребивавам, само че нещо се запъна работата. Казват, че имало към този момент една улица " Георги Калоянчев ". Ще забележим дали ще се случи ", показа синът на Калата - артистът Ивайло Калоянчев.

" В България съм забелязал, че няма доста памет за огромните ни персони ", допълва артистът.

Според него татко му е бил уникат и не може да се съпоставя с младите си сътрудници, както и Парцалев, Григор Вачков и останалите. " Казваше ми: " Ти можеш да играеш по-хубаво или по-лошо от мен, само че в никакъв случай не ще играеш тъкмо като мен. " Така са и останалите ми сътрудници ", споделя Калоянчев.

В спомените си татко му е подобен, какъвто е бил преди 10 години - останал вечно на 87. " И до през днешния ден е пред очите ми по какъв начин седеше на терасата в Банкя, откъдето посрещаше и изпращаше всеки от фамилията постоянно ухилен. Ако беше доживял до 97...не знам по какъв начин щеше да наподобява, само че не си го представям отпаднал ", смее се Ивайло.

В последните мигове от живота си Калата доста тъгувал, че не може да играе.  " Беше с мозъка си, само че поради проблемите със здравето нямаше по какъв начин да застане на сцената и да влезе в роля. Това го мъчеше доста. Казваше, че не желае да става за смях пред публиката, която доста го обичаше. Споделяше ми, че всяка вечер, преди да заспи, се прибирал в спомените си в най-силните години на Сатиричния спектакъл, на който е един от създателите ", показа синът му.

68-годишният правоприемник на огромния артист не е спорил с татко си нито един път. " Той си беше мълчаливец, предан единствено на театъра. Не търсеше купоните, не обичаше да върви по забави и заведения. Същият саможивец съм и аз като него. Можеше по през целия ден да си седим двамата дружно и дума да не обелим, да не гъкнем. Преди години сме пътували доста из страната по халтури и се е случвало от София до Бургас да си мълчим през целия път ", смее се Ивайло.

В момента майка му – Валя, също живее единствено със спомените от живота с татко му. " Тя е добре, крепим я. Сега е при мен в Банкя. През зимата пък живее в жилището в София при брат ми. Грижим си се за нея. Тя получава пенсия и взима половината о тази на татко ми, само че знаете, в България не е елементарно за пенсионерите, в случай че не са децата и внуците им ", счита артистът.

Самият той към този момент също е навършил годините за пенсия. " Има време до пенсионирането ми. Чак да ме плаши то - не, само че виждам към този момент да не го мисля много-много ", смее се Ивайло Калоянчев.

Дърпаше ми ушите, като не слушах

Ако Ивайло би написал книга, ще опише по какъв начин татко му на 7 години го стресирал с двама дядомразовци - единият бил в спектакъл " Сълза и смях ", другият - в Народния спектакъл. И баща Калоянчев не съумял да изясни на дребния Ивайло за какво получава два подаръка от двама белобради старци... Той един път се опитал да играе ролята на дядото с подаръците, само че внукът му споделил: " Ама за какво той има същата бенка като теб! " И край с изненадите. В театъра имаше нещо като благоговение. Дърпаха се в коридора да му създадат път...А за мен беше моят баща. Не можех да схвана изначало каква е тази популярност, за какво? Какво толкоз, нали това е индивидът, който даже от време на време може да ми се скара, да ми дръпне ушите, въпреки че майка ни се занимаваше повече със синовете. После разбрах и тежестта, и отговорността да бъдеш в действителност национален актьор написа Hot Arena.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР