От Американското посолство у нас информираха, че в периода от

...
От Американското посолство у нас информираха, че в периода от
Коментари Харесай

Американски и украински специалисти инспектираха руското оборудване на Белене

От Американското посолство у нас осведомиха, че в интервала от 13 до 16 май американски, български и украински специалисти са били в Белене, където са създали ревизия на нуклеарното съоръжение. 

Припомняме, че с решение на Народното събрание от юли предходната година българското държавно управление получи " зелена светлина " за договаряния с Украйна за закупуването на два нуклеарни реактора, предопределение от АЕЦ " Белене ". 

От Американското посолство показват, че: " Съединените щати, България и Украйна се радват на надълбоко другарство, което се корени в споделения ни ангажимент към демокрацията, просперитета и сигурността. И трите страни споделят убеждението, че нуклеарната сила е значим източник на надеждна и чиста сила, нужна за реализиране на съответните им цели във връзка с климата и енергийната сигурност ".

От прессъобщението излиза наяве, че техническия оглед на нуклеарните мощности е бил пожелан от наша страна. Като задачата е била да се даде оценка за настоящото положение на оборудването.

" От 13 до 16 май американски, български и украински специалисти направиха на място техническа оценка на определено съоръжение за атомни реактори от вида ВВЕР/В-466, което се съхранява в продължение на няколко години в Белене. Целта на инспекцията беше да се даде оценка от трета страна за положението и ограниченията за консервация, употребявани за поддръжка на оборудването ", се споделя в формалното известие.

В Американския държавен екип са били включени механически специалисти от Държавния департамент на Съединени американски щати, Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, Националната лаборатория в Оук Ридж и Националната лаборатория в Арго. От наша страна е имало представители на държавното управление на България, Националната електрическа компания на България, а от украинска - техническа делегация от Националната компания за произвеждане на нуклеарна сила на Украйна " Енергоатом ".

В прессъобщението се споделя, че държавното управление на Съединени американски щати " високо цени отличната поддръжка, оказана от държавното управление на България, Министерството на енергетиката на България, Българския енергиен холдинг и НЕК по време на това посещаване ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР