Отклоняването на вода от язовир Студена към Радомир може да

...
Отклоняването на вода от язовир Студена към Радомир може да
Коментари Харесай

Отклонявана ли е вода от язовир Студена към Радомир?

 Отклоняването на вода от язовир " Студена " към Радомир може да става единствено при спешни обстановки, в случай че Радомир има проблем с водоснабдяването от своя водоизточник. Това съобщи пред bTV министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка водната рецесия в Перник и констатираното неправомерно отклонение на вода от язовира към Радомир.

Той изясни, че това е категорично указано от близо 16 години, само че през последните 2-3 години от ВиК-Перник сходна спешна обстановка не е била обявявана.

Димов уточни, че е назначил инспекция от Басейновата дирекция в Пловдив, с цел да се подсигурява оптималната обективност, при която е било открито, че фактически помпената станция има отклонение на вода. Министърът изясни, че следва да се откри информация какъв е бил размерът на отклоняваната вода.

Освен това е установено, че липсва разходомерно устройство на изхода на язовира, поради което е било направено наставление от Басейновата дирекция на ВиК неотложно да се сложи такова, защото сега няма информация какво количество вода отива към града. Проверката не е открила подаване на вода за промишлени цели.

Екоминистърът разясни, че двете предприятия, които са употребявали вода за индустриални потребности, са били запечатани в началото с лепенки на Вик сдружението, а към този момент са сложени и пломби от Министерство на околната среда и водите. Помпената станция е запечатана и в случай че се наложи, Басейновата дирекция би трябвало да бъде известена от ВиК, с цел да я разпломбира, изясни Димов.

Той отрече инспекцията да е установявала съществуването на противозаконна тръба, само че призна, че е имало нерегламентирано източване на язовира. Димов съобщи, че през днешния ден ще бъде поискана информация за тока, който е бил черпен, с цел да се преизчисли каква вода е била употребена и какви количества са били насочвани към Радомир.

Запитан кой носи отговорността за нарушаването, министърът акцентира, че ВиК е отговорно да доставя с вода по метод, който те провеждат, а от МОСВ не можели да знаят по какъв метод се провежда водоснабдяването.

ВиК-Перник дава информация на Министерство на околната среда и водите какъв е притокът и дава поръчка какво ще употребява за битови потребности, по този начин че как провеждат своите 25 източника, е напълно в пълномощията на ВиК, изясни той.

По думи на министъра е необходимо максимално бързо да започне реконструкцията на ВиК мрежата, защото сега над 75% от водата се губи и това е голям проблем. Той акцентира, че още през лятото е бил подписан контракт с ВиК-Перник за близо 105 млн. лв. за замяна на инсталациите.

Финансовият запас е обезпечен, въпрос на организация е какъв брой бързо ще се работи, изясни Димов.

Според него би трябвало да се помислят законодателни промени, по този начин че водата за питейно-битови потребности да не се употребява за промишлени цели, защото по негови думи в дълготраен проект това е проблем, който ще нараства.

Трябва да проверим на всички места, където е допустимо, да създадем по този начин, че водата, годна за пиянство, да не се употребява за промишлени цели, съобщи Димов.

Относно честите смени на цвета на водите на река Струма министърът уточни, че е открито от кое място идва замърсяването - от територията на някогашния комбинат " Ленин ". В момента се търси кой е притежателят, с цел да му бъде връчено наставление.

Димов съобщи и че ще има наказания и заради добива на баластра от река Вит, както и заради пресъхването на река Въча поради непозволено прекъсване на вода от ВЕЦ-а.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР