Отказване от АЕЦ Белене“ няма как да има. Имайки предвид

...
Отказване от АЕЦ Белене“ няма как да има. Имайки предвид
Коментари Харесай

Министър Петкова: Отказване от АЕЦ „Белене няма как да има

„ Отказване от АЕЦ „ Белене “ няма по какъв начин да има. Имайки поради трайната политика на Европейски Съюз, енергетиката би трябвало да бъде беземисионна. Това значи, че последователно и поетапно ще би трябвало централите на въглища да отпадат от енергийния микс. Вариантите за тяхната подмяна са два – нуклеарна сила и възобновими енергийни източници. Проектът продължава осъществяването си по решение на българския парламент “. Това съобщи пред енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя добави, че страната ни е положила огромни старания по договорката.

„ Успяхме да накараме „ Росатом ” да се откажат от огромните лихви. Подписахме и съглашение с тях, с което те се отхвърлят да предявят искания към страната. Реакторите се намират на площадката и оборудването се съхранява при най-хубавите условия. Надявам се скоро да имаме ясното, какво ще се случи с тях ”, сподели Петкова.

Тя разяснява и плануваното създаване на нов блок в АЕЦ " Козлодуй ".

" Към този миг не би могло да се каже какъв брой би коствало построяването на седми блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Това занапред ще се пресмята. Държавата към сегашния миг ще започва изследване във връзка с опцията за създаване на нова нуклеарна мощ на седми блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Днес не се взима решение за градежа на седми блок – това решение изисква напълно други законодателни дейности “, разяснява Петкова.

„ Преди да приказваме за цена, би трябвало да кажем, че има нещо, което на процедура е скъпо и това е енергийната сигурност на всяка една страна. Трайната политика на Европейски Съюз за нисковъглеродната стопанска система и реализиране на нулеви излъчвания през 2050 година минава през доста съществени провокации освен за енергийните системи само че и за стопанските системи на страните членки “, добави тя.

Тя изясни, че в решението, което ще бъде разисквано през днешния ден, е даден период, в който министърът на енергетиката би трябвало да рапортува с резултатите от това изследване и с резултатите от договарянията, които са извършени с американски компании, които развиват нуклеарни технологии.

„ Този период е до месец януари 2021 година. В рамките на него аз се надявам да имаме доста по-конкретна информация. Когато тя стане факт, ние ще я оповестим. “, добави тя.

Министърът Петкова акцентира, че целият развой, обвързван с създаване на нови нуклеарни мощности изисква доста дълъг интервал от време. Тя добави, че нашата съществена цел е диверсифициране енергийните запаси. „ Така че насочваме се към Съединени американски щати, с цел да забележим кои са последните технологии, по които те работят “, добави Петкова.

„ С нашите сътрудници от Съединени американски щати постоянно сме имали прям разговор. Имаме доста положителни резултати от последните 6 години. Те са в посока на диверсификация на газа и свежо нуклеарно гориво. Изграждаме интерконектора Гърция-България, който ще продължи да ни дава газ. Ние ясно сме декларирали нашата позиция пред тях “, сподели Петкова.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР