Откакто японският лунен апарат SLIM кацна на повърхността на Луната,

...
Откакто японският лунен апарат SLIM кацна на повърхността на Луната,
Коментари Харесай

“Лунна нощ”: Японската сонда SLIM изпрати последни кадри

О ткакто японският лунен уред SLIM кацна на повърхността на Луната, пътят му беше сложен. След като направи рекордно кацане с удар, който заплаши цялата му задача, той се завърна, зареден от слънчевите лъчи. Но в този момент е изправен пред най-трудното си предизвикателство: да оцелее в мразовитата лунна нощ. Това може да е, а може и да не е краят на задачата, само че преди да премине в режим на изключване на зареждането, апаратът се погрижи да направи няколко последни невероятни фотоси на лунната повърхнина, които да изпрати на учените. 

На 19 януари, след съвсем двучасово очакване, Япония удостовери, че нейният " Интелигентен модул за проучване на Луната " (Smart Lander for Investigating Moon - SLIM) е кацнал сполучливо на Луната, трансформирайки се в петата страна, която е осъществила сходна задача. 

Още през цялото време обаче екипът на земята знаеше, че нещо не е наред. Той беше направил точно кацане в кратера Шиоли и беше разположил двата си роувъра - две от главните цели на задачата - само че слънчевите панели на спускаемия уред не събираха слънчева светлина и той работеше единствено с акумулатори. 

Невероятна фотография, направена от един от роувърите, разкри, че спускаемият модул е кацнал на носа си, което значи, че слънчевите панели не са били в вярната позиция, с цел да събират слънчевите лъчи. Ако учените бяха изчакали Луната да заобиколи Земята, смяната в ъгъла щеше да значи, че слънчевата светлина ще може да доближи до панелите на спускаемия модул и да стартира да се зарежда. Близо 10 дни след кацането той в действителност оживя, възвърне контакта и изпрати нови фотоси.  

Last night (1/31 ~ 2/1) we sent a command to switch on ’s communicator again just in case, but with no response, we confirmed SLIM had entered a dormant state. This is the last scene of the Moon taken by SLIM before dusk.
— 小型月着陸実証機SLIM (@SLIM_JAXA)
Оттогава насам Японската организация за аерокосмически проучвания (JAXA) сканира лунната повърхнина. Те се снабдиха със фотоси благодарение на многолентовата камера SLIM (MBC), която проучва скалния състав, като даже съумя да следи повече обекти от плануваното. Космическата организация удостовери, че SLIM се е изключил, защото е навлязъл в интервала на покой по време на двуседмичната лунна нощ, когато до панелите му няма да доближава слънчева светлина. 

Сега JAXA ще би трябвало да изчака дългата лунна нощ, която продължава към 14,5 земни дни, и в която температурите могат да паднат до -130°C (-208°F). Ако SLIM оцелее, светлинните и температурните условия ще се подобрят към 15 февруари и JAXA ще се опита да реализира контакт още веднъж. 

Ако това се случи, той ще може да продължи научните си задачи, като изследва покрайнините на кратера Шиоли, който се намира в по-големия кратер Кирил на близката страна на Луната. Ако това не се случи, то тя към този момент е влезнала в историята с най-прецизното кацане на различен свят. SLIM имаше за цел да се приземи в границите на 100 метра (330 фута) от целевата си зона - за подтекст, целевата зона на кацане на Марс беше 7,7 на 6 километра (4,8 на 4,1 мили) - и JAXA в това време удостовери, че се е приземил единствено на 55 метра (180 фута), което е феноменално достижение.    

Лунната нощ в предишното не е била благосклонна към кацащите апарати и доста от тях не са конструирани да я устоят. Ако SLIM се разсъни след две седмици, задачата му към този момент е изпълнена - само че той ще продължи да следи и проучва химическия състав на скалите, които вижда на лунната повърхнина, с цел да помогне за разрешаването на загадката на произхода на Луната. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР