Откакто UBS спаси пострадалия си съперник Credit Suisse преди година,

...
Откакто UBS спаси пострадалия си съперник Credit Suisse преди година,
Коментари Харесай

UBS на ръба, но е: Твърде голяма, за да фалира

Откакто UBS избави потърпевшия си противник Credit Suisse преди година, финансовата компания чака да чуе по какъв начин управляващите в Швейцария ще защитят от риск единствената останала огромна банка в страната също да не се разпадне. Предстои да разберем, написа Reuters.

Този месец швейцарското държавно управление би трябвало да разгласява рекомендациите си за надзор на банки, които са " прекомерно огромни, с цел да банкрутират ", което може да натовари UBS с по-строги бизнес правила.

В отчета, който се чака да бъде от неколкостотин страници, разделът за финансовите условия ще бъде изключително деликатно прегледан, като UBS евентуално би трябвало да откри десетки милиарди спомагателни долари, с цел да се защищити от срив в жанр Credit Suisse.
 Дребните вложители в Credit Suisse оспорват договорката с UBS в съда
Дребните вложители в Credit Suisse оспорват договорката с UBS в съда

Те са получили 10 пъти по-малко изплащания за своите акции от пазарната цена

" Швейцария просто не може да разреши UBS да банкрутира ", сподели Стефан Леге, икономист от университета в Санкт Гален. " Ако се случи, това би имало безусловно унищожителен резултат върху швейцарската стопанска система.

При към 1,7 трилиона $ салдото на UBS е двойно по-голям от годишния БВП на Швейцария, което придава на банката изключителна тежест дори за една релативно огромна стопанска система.

Ако UBS се разпадне, няма да останат локални съперници, които да го обхванат. А цената на национализацията може да разбие обществените финанси, споделят специалисти.

Долната камара на Народното събрание на Швейцария през май 2023 година поддържа предложение, призоваващо редовно значимите банки да имат коефициент на ливъридж от 15% от активите, доста повече, в сравнение с в Европейския съюз, Съединените щати и Англия.

Въз основа на елементарен капитал от първи ред (капиталът от първи ред се дефинира като сума от импортирания дялов капитал и премиен запас, състоящ се от елементарни и привилегировани акции) от 79 милиарда $ UBS имаше съответствие от 4,7% в края на 2023 година

По-високият коефициент евентуално ще накара UBS да би трябвало да откри над 100 милиарда $ спомагателен капитал, сподели Андреас Ита от консултантската компания Orbit36.
 UBS желае да редуцира над половината от 45 000 чиновници на Credit Suisse
UBS желае да редуцира над половината от 45 000 чиновници на Credit Suisse

Кога следва вълната от уволнения?

" Това не може да бъде направено в границите на рационален интервал посредством удържане на облаги и набирането на такива суми посредством финансовите пазари надали е реалистично ", сподели Ита.

Банката обаче може да свие салдото си и да понижи предлагането на заеми, добави той.

Малко анализатори чакат да бъдат наложени толкоз обременителни условия, само че това оказва помощ да се изясни за какво UBS искаше да бъде чута.

" UBS трепери ", сподели източник от финансовата сфера, осведомен със обстановката, който означи, че банката е отприщила огромна лобистка акция, която ще продължи до последната минута измежду многото " отворени порти ", които е разкрила измежду политици и чиновници.

И UBS, и швейцарското държавно управление отхвърлиха коментар, отбелязва Ройтерс.

Министърът на финансите Карин Келер-Сутер сподели предходната година, че идват по-взискателни финансови условия. Тя обаче уточни, че несъразмерното контролиране може да попречи на способността на Швейцария да се конкурира с други финансови центрове като Ню Йорк, Лондон, Сингапур и Дубай.

" Ако желаете да останете във висшата лига, няма да можете да избегнете поемането на избрани опасности в бъдеще ", сподели тя.
 UBS (вече) желае да продаде част от добитата Credit Suisse
UBS (вече) желае да продаде част от добитата Credit Suisse

Обединението на двете най-големи банки в Швейцария основава колос с общи активи от $5 трилиона

От своя страна UBS предизвести, че несъразмерните финансови условия в последна сметка биха навредили на потребителя.

" Ако имате прекалено много капитал, вие наказвате акционерите, само че също и клиентите, тъй като банковите услуги стават по-скъпи ", сподели неотдавна ръководителят на UBS Колм Келехър пред вестник NZZ am Sonntag.

Не се чакат основни промени тази година. Парламентът би трябвало първо да прегледа всички рекомендации, преди държавното управление да внесе проектозакон. След това стартират съвещания с банки и други заинтригувани страни.

В последна сметка, означават от университета St. Gallen`s Legge, политиците надали ще основат прекалено много трудности за UBS.

" Този ​​път няма проект Б ". Основната политика ще бъде вярата - вярата, че UBS няма да изпадне в неволя. Но вярата не е тактика. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР