Откакто компютрите навлязоха в живота ни, той значително се промени.

...
Откакто компютрите навлязоха в живота ни, той значително се промени.
Коментари Харесай

Бъдещето на компютърната техника може да се окаже изкуственият биологичен интелект

Откакто компютрите навлязоха в живота ни, той доста се промени. Днес не можем да си представим своя живот без компютри. Но технологиите не престават да се развиват, а актуалните задания изискват доста по-голяма изчислителна мощ. С оглед на това – учените създават редица компютри, които могат да обработват информацията с невероятна скорост, като да вземем за пример квантовите компютри. Но учените са решили да създадат още една крачка напред и да разработят биологичен компютър, който работи с човешки мозъчни кафези. Нашите мозъци са една неповторима биологична изчислителна машина и откривателите черпят ентусиазъм от този факт.

Компютърът, основан на биологичен мозък

Мозъкът изразходва към 20% от целия О2 и калории на човешкото тяло, макар че съставлява единствено 2% от телесното тегло

Според научната общественост към този момент е настъпил моментът за създаване на нов вид компютър. В този нов план вземат участие учени, които преди този момент сътвориха човешки кафези в ястие на Петри и ги образоваха да играят компютърната игра „ Понг “.

Изкуственият разсъдък (AI) имитира процесите, протичащи в човешкия мозък и е съумял да реализира отлични резултати в медицината и литературата. Но човешкият мозък към момента е доста по-добър от машините в доста неща. Учените желаят да намерят метод да употребяват силата на човешкия мозък, с цел да основат по-усъвършенстван ИИ.

Мозъкът може да образува нови неврони по време на живота си в някои свои области, като да вземем за пример в хипокампуса, който играе значима роля в запаметяването и ученето

Въпреки че ИИ е постигнал невероятни резултати и оказва помощ на човечеството в разнообразни области, той към момента е по-слаб от човешкия мозък. Въпреки скоростта на изчисленията, компютрите употребяват прекалено много сила. Затова учените са решили да основат органоиден разсъдък или ОИ. Отглеждайки сходни органоиди в лабораторна среда учените започнаха да ги употребяват сходно на общоприетия хардуер за стандартните компютри. Мозъчните органоиди са триизмерни структури от мозъчни кафези, които учените се надяват, че напълно скоро ще стартират да ги употребяват за основаването на свръхмощни биокомпютри.

Изкуственият биологичен разсъдък

Изграждането на биокомпютри от мозъчни органоиди е един напълно нов клон на науката. Тези мозъчни частици се основават в лабораторията от огромен брой кафези – към 50 000, които на собствен ред са получени от стволови кафези. Те съдържат десетки милиони неврони, което е сравнимо с броя на невроните в мозъка на костенурка. Въпреки че са по-малки от мозъка на муха, органоидите са в положение да съхраняват огромни количества данни с потреблението на малко сила. За разлика от тях при обработката на данните в компютърните ферми се употребяват огромни количества сила и в последна сметка се усилва потреблението на въглищните електроцентрали, които са прекомерно нездравословни за околната среда.

Компютърните стратегии могат да проучват медицинските изображения, като да вземем за пример рентгеновите фотоси и сканирането с ядрено-магнитен резонанс, и да оказват помощ за определянето на болесттите

Мозъчните органоиди са клетъчна просвета, която се отглежда в лаборатория и съдържа основните аспекти на мозъчната конструкция и функционалност. Въпреки че те не са пълноценни минимозъци, учените смятат, че увеличението на техния брой може да бъде потребно. В момента те се състоят от по към 50 000 кафези.

От мозъчните органоиди ще бъдат основани напълно нов вид билогични компютри за

Въпреки че компютрите със силициеви чипове са по-ефективни в обработката на цифри, мозъкът доста ги превъзхожда във връзка с опциите за учене и потреблението на сила. Освен това мозъкът може да съхранява големи количества информация – до 2 500 TB, до момента в който силициевите компютри към този момент доближиха физическите ограничавания и към този момент е невероятно да се поберат още повече транзистори в един дребен чип. Мозъкът се състои от към 100 милиарда неврона, всеки свързан с по над 1015 точки на свързване, което допуска доста по-голяма мощ, в сравнение с имат актуалните компютри.

Мозъкът може независимо да трансформира своята конструкция и действие в следствие от насъбрания опит и образованието

Учените работят по основаването на технологии, които могат да споделят с органоидите, с цел да трансферират информация към тях и да проучват активността им. За тази цел се употребява инструментариум от разнообразни научни области, в това число биоинженерството и машинното образование. Създават се и нови устройства за стимулиране и записване.

Изследователите са съумели да основат гъвкава обвивка, покрита с дребни електроди, които могат да четат и подават сигнали на органоидите. В резултат на това те ще могат да взаимодействат между тях посредством свързани мрежи, което ще разреши да се осъществят по-сложни калкулации. В дълготраен проект тези технологии биха могли да бъдат интегрирани в изкуствен интелект, създавайки една по-мощна изчислителна система.

Органоидният разсъдък може да помогне в медицината

Изкуственият разсъдък от сходен жанр може да се употребява освен в региона на компютрите, само че и в медицината. Изследователите са създали новаторска технология, която може да създава мозъчни органоиди от възрастни тъкани. Тези органоиди могат да бъдат основани от кожните проби на пациенти, страдащи от неврологични болести, като да вземем за пример заболяването на Алцхаймер. Те могат да се употребяват за тестване на разнообразни генетични фактори, медикаменти и отрови.

Някои проучвания демонстрират, че хората с висока просветеност могат да живеят по-дълго. Това може да се дължи на обстоятелството, че високата просветеност може да помогне на хората да вземат по-разумни решения по отношение на здравето и метода си на живот

Въпреки това основаването на мозъчни органоиди, които могат да учат, да помнят и да взаимодействат със заобикалящата ги среда, повдига редица етични въпроси. Някои хора се притесняват, че органоидите могат да имат някакво лимитирано схващане и да изпитват болежка и страдалчество. Съществуват и въпроси по отношение на правата на органоидите, основани от човешки кафези. Изследователите са наясно с тези опасения и дават обещание постоянно да правят етични оценки с екипи от учени, експерти по нравственос и с обществеността. Те също по този начин акцентират, че създаването на изкуствен интелект би трябвало да бъде етично и обществено отговорно.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР