Откъдето и да погледнете на Санторини, ще ви напомня, че

...
Откъдето и да погледнете на Санторини, ще ви напомня, че
Коментари Харесай

Класическо средиземноморско място за почивка, над жив вулкан

Откъдето и да погледнете на Санторини, ще ви припомня, че сте на вулкан. Лунните пейзажи, черните и алените плажове, камъчетата, направени от втвърдена лава. Завладяващата хубост на гръцкия остров е резултат от бурната вулканична история на региона.

Разбира се, Санторини е прочут със спиращата дъха калдера с форма на полумесец, половината от която е потопена, което я прави единствената потънала калдера в света. Тя е основана от едно от най-големите известни изригвания преди към 3600 години. Експлозията е била толкоз мощна, че е разрушила античния град Акротири на Санторини и е нанесла съдбовен удар на морската минойска цивилизация, която по това време се е заселила на острова.

Днес Санторини, прочут също като Тира, е най-романтичното място в Гърция с първокласни вили и курорти, които оферират луксозни почивки за звезди от класациите и мечтани места за обилни сватби и фотосесии. Стръмните вулканични скали на острова, ситуирани на към 1000 метра над морското ниво, основават впечатляващо геоложко платно с белосани къщи, уравновесени по ръба. Нищо чудно, че това е едно от най-фотографираните места на планетата.

Всяка вечер островът стопира, с цел да се насладите на световноизвестните залези на Санторини. Синьо-бялото куполно селце Оя се цялостни с хора, когато наближи златният час. Когато слънцето стартира да залязва зад скалите на калдерата, небето се трансформира в ярка картина от червени, оранжеви и розови нюанси. Хиляди хора изтръпват, когато последните лъчи изчезват в морето.

Малцина осъзнават, че под хипнотичния калейдоскоп от цветове се крие деен вулкан.

Тайните на дълбините

Санторини е част от Гръцката вулканична дъга - едно от най-важните вулканични полета в Европа, в което са станали над 100 изригвания през последните 400 000 години. Най-активният подводен и евентуално рисков вулкан в Източното Средиземноморие - Колумбо, се намира на пет благи североизточно от Санторини и е част от същата вулканична система.

Потопен в Егейско море, Колумбо е спокоен от близо 400 години - само че не спи. При последното си изригване през 1650 година той убива 70 души и провокира 40-метрово цунами. Регистрирани са мощни трусове и вторични земетресения, както и отровен газ и облаци пушек.

Учените знаят, че детонацията на Колумбо може да провокира огромни разрушения. Някои от най-големите океанографски експедиции в света са го посещавали, а през последните 20 години наблюдението се е нараснало. Един от най-големите американски проучвателен кораби, корабът за надълбоко сондиране JOIDES Resolution, пътува до Санторини за първата си задача в Средиземно море сред декември 2022 година и февруари 2023 година

 

Огромният транспортен съд донесе " цяла плаваща лаборатория в региона ", споделя вулканологът и съпредседател на експедицията Тим Друит. С помощта на сондажи на повече от 8000 метра под повърхността на морето откривателите събират недостигнати до момента седименти, с цел да се опитат да възстановят историята на вулканизма в региона.

Резултатите - първичните отчети се чакат по-късно тази година - би трябвало да оказват помощ на учените освен да предвиждат бъдещи изригвания, само че и да разкрият държанието на други дейни вулкани по света, които съставляват опасност за милиони хора, живеещи наоколо до тях. Изследват се и връзките сред земетресенията и вулканите.

Еви Номику, геоложка океанографка в Атинския университет, взе участие във всяка експедиция на родния си Санторини през последните 20 години. " Постепенно сглобяваме геопъзел, който демонстрира кои елементи са били суша и кои - вода ", споделя тя.

" Ако успеем да разберем по-добре предишните изригвания и тяхното влияние, ще имаме пътна карта за по-добро справяне с бъдещите провокации. "

 

Извънземен океан

 

Експедицията JOIDES Resolution не е първото огромно изследване на региона. Номику споделя, че от дълго време изследваните рискови условия, открити в Колумбо, са предиздвикали НАСА да финансира новаторска експедиция през 2019 година " На дъното на кратера му има извънземен океан с форми на живот, които могат да бъдат открити на други планети. "

Враждебната среда с дейните си хидротермални отвори, изхвърлящи гореща вода и минерали, служи като съвършен полигон за тествания на нови модерни технологии, употребяващи самостоятелни подводни апарати. НАСА тества подводни апарати, които един ден, надява се, ще изследват непознати океани на Юпитер и Сатурн.

Друго неотдавнашно изследване разкри и неоткрита до момента магмена камера под Колумбо. Учените считат, че камерата може да бъде и ключ към разбирането на сеизмичната интензивност в този район.

Димящите вулкани и бълбукащите кратери разпалват въображението и на холивудските продуценти, които избират Санторини за начална локация на адреналиновия холивудски блокбъстър от 2003 година " Лара Крофт: Томб Рейдър - Люлката на живота ". Използвайки трагичните скали на Санторини за декор, Анджелина Джоли се озовава в рискови обстановки в мистериозни води, до момента в който търси подводно богатство.

 

Походи в кратерите и термални извори

 

Романсът на Бранджелина може и да е завършил, само че приключенският дух на Лара Крофт продължава да живее в туристическите екскурзии с лодка. Те включват посещаване на вулкана Неа Камени: един от петте острова, които образуват вулканичния комплекс Санторини, и самичък по себе си народен геоложки парк.

" Последното изригване на Неа Камени е било през 50-те години на предишния век ", споделя Мариос Фитрос, основен изпълнителен шеф на туристическата организация Santorini View. " Посетителите обичат тръпката да се изкачват до кратера на вулкана. Това е една от най-популярните ни екскурзии. " Екскурзиите с лодка не престават с плуване във вулканичните горещи извори на близкия остров Палеа Камени, последвано от слънчеви бани на палубата с аспект към скалите на Санторини.

Друга известна екскурзия, до превъзходния археологически обект Акротири, служи като трезво увещание за силата на вулкана. Процъфтяващият град от бронзовата ера е опустошен от изригване преди 3600 години, което изхвърля близо 20-километрова колона от пепел и скали, поглъщайки града. Около 1700 години по-късно сходно злополучие унищожава Помпей.

След като пепелта и лавата са отстранени, блестящо оцветените стенописи на Акротири през днешния ден са прелестно непокътнати.

 

Врящ вулкан

След фотосите Джоли и тогавашният ѝ брачен партньор Брад Пит прекарват ваканцията си на Санторини и не са единствените. Кардашиян, Лейди Гага и Шакира са измежду звездите, които са се плискали в кристално чистите води на Санторини. Всяко лято мегаяхти пътуват напред-назад сред Санторини и другия гръцки остров за звезди - Миконос, а ВИП пасажерите им разкриват извънредната конюнктура в лъскави изявления.

 

Благодарение на международната си популярност Санторини е обект на най-големите вложения в туризма в страната. Hilton и Nobu са измежду марките, които дойдоха на острова през последните няколко години, а цените на парцелите са измежду най-високите в Гърция.

Въпреки това геолозите, които наблюдават от близко Колумбо, предизвестяват, че е въпрос на време още веднъж да има огромно изригване.

Въпреки това " времето " в геологията може да бъде извънредно постепенно. Дотолкова, че един от сътрудниците по недвижими парцели на острова, който отхвърля да бъде назван, споделя, че " вулканичната интензивност в никакъв случай не влиза в диалога " при продажбата на парцел.

Когато изригне, Колумбо е кадърен да сътвори колона от изригвания с височина десетки километри и може да провокира цунами. Повишената интензивност преди към 10 години породи опасения, само че от този момент тя е намаляла.

" Ако стартираме да следим нараснала интензивност на Колумбо, би трябвало да сме нащрек ", споделя Друит. " Добрата вест е, че вулканите предизвестяват неведнъж. "

Междувременно през 2020 година Агенцията за гражданска отбрана на Гърция показа проект от 185 страници за справяне с последствията от вероятно активиране на вулканичната група на Санторини.

 

Вулканична храна и вино

 

В всекидневието си локалните поданици нямат доста време да мислят за вулкана отвън екскурзиите. През лятото островът е цялостен с хора. Свръхтуризмът остава едно от най-големите провокации, защото неповторимата морфология на Санторини продължава да притегля тълпи. Миналата година Международният съюз на геоложките науки в съдействие с ЮНЕСКО включи калдерата на Санторини в първия си лист на 100-те най-хубави геоложки обекта на международното завещание.

Освен с хотелите и заведенията за хранене, целият бизнес на острова е обвързван с вулкана. Произвежданата на място козметика е цялостна с минерали, а първокласните хранителни съставки се отглеждат в неповторима почва. Има музей, отдаден на черешовия домат от Санторини, който от 2006 година е артикул със предпазено название за генезис, а фавата на острова се счита за най-хубавата в Гърция.

След това е най-известният експорт на Санторини след туризма: виното. Жителите на острова споделят, че на Санторини има повече вино, в сравнение с вода.

Около една пета от съвсем 30-те квадратни благи на острова са заети от лозя, множеството от които отглеждат асиртико - локално грозде, от което се създават бели виновност, които са свежи, сухи и - което не е изненадващо - минерални.

Традиционните пещерни къщи, вкопани във вулканичните скали, наречени yposkafa, са главно място за гнездене на младоженци, които търсят своята мечтана отмора. Но за Номику, която е израснала на Санторини, в детските ѝ фантазии е бил Колумбо.

" Бях мощно повлияна от разказите на дядо ми и прародител ми. Те си спомняха за по-малките детонации в Неа Камени ", споделя тя.

" Но те упорстваха, че тази, за която би трябвало да се тормозим, е " тази, която не можеш да видиш ".

" Постепенно разбрах, че има още един вулкан, който е под водата. Вулкан, който беше по-мощен, по-загадъчен и по-опасен. Невъзможно е да се знае дали някой от нас ще преживее огромно изригване, само че в някакъв миг такова ще има. "

Един ден Санторини може още веднъж да бъде заровен под пласт пепел. Но към този момент - до момента в който посетителите се любуват на следващия замайващ залез на чаша асиртико - вулканът мълчи.

 

 Източник:

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР