Отходните води на Синеморец се изливат директно в морето и

...
Отходните води на Синеморец се изливат директно в морето и
Коментари Харесай

Наказателно производство за бездействие срещу община Царево заради колектора в Синеморец


Отходните води на Синеморец се изливат непосредствено в морето и нарушават екосистемата

Регионална дирекция за народен строителен надзор /РДНСК/ Бургас извърши инспекция по сигнал за противозаконен градеж на „ Канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на основен канализационен колектор до Черно море ", отвеждащ битовите и фекални води в залива „ Свети Яни ", находящ се сред плажа при устието на река Велека и централен плаж „ Бутамята " в село Синеморец, община Царево. Съоръжението е второкласен по номенклатурата на типовете градежи.

Проверката установи, че фактически колекторът /отходна тръба/ се употребява за оттичане на отходните води на селото в морето. Това е в нарушаване на издадената на 12 август 2008 година заповед от РДНСК Бургас за възбрана достъпа и използването на въпросния колектор, която е доказана с Решение № 1101/12.12.2008 година по адм. дело № 1437/2008 година на Бургаския административен съд, оставена в действие с дефинитивно решение № 5239/21.04.2009 година на Върховния административен съд на Република България - Второ поделение. На 16 октомври 2008 година от ДНСК е издадена Заповед за унищожаване на „ Канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на основен канализационен колектор до Черно море ". Причината е, че градежът е без нужните за задачата строителни бумаги, съгласно наредбите на Закон за устройство на територията.

В тази връзка, поради бездействието на община Царево, е формирано административно наказателно произвеждане против възложителя - кмета на община Царево, съгласно наредбите в Закон за устройство на територията и Закон за административните нарушения и наказания.
В сигнала е посочено, че колекторът замърсява морето и нарушава неговата екосистема. В тази връзка ДНСК препрати сигнала по подготвеност до Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР