Отделение по геронтопсихиатрия искат да открият в русенския Център за

...
Отделение по геронтопсихиатрия искат да открият в русенския Център за
Коментари Харесай

Защо болни от деменция са в отделна сграда в Русе?

Отделение по геронтопсихиатрия желаят да открият в русенския Център за психологично здраве. Населението от ден на ден застарява и от ден на ден се усилва броят на хората с дементни прояви и поведенчески отклонения. А тяхното лекуване е друго от това на хората с психологични отклонения.



По данни на „ Гражданско съдружие Алцхаймер България “ в страната от деменция страдат над 70 000 души. Лечението е скъпо и в международен мащаб се подрежда на трето място по медицински разноски след сърдечно-съдовите заболявания и рака. Заболяването постоянно се оказва и проблем за фамилиите, тъй като те не са готови да се грижат съответно за хора с деменция. Снежана Тахирска се е върнала от Германия поради майка си.

" Забравя, сменя си настроенията. Трябва непрекъснато да обясняваш едно нещо, което след 5 минути отново се пита, и отново се не помни, и отново се изяснява ", споделя Снежана Тахирска.

Хората нямат и задоволително познания, с цел да разпознаят първите признаци на деменция в точния момент. А болесттите - Алцхаймер или Пик, нормално се демонстрират сред 50-та и 60-тата година.

" С понижаване на паметта, интелектуалните качества, доста пъти се губи ориентировка. Много пъти запълват празнини в паметта си с налудничави хрумвания или халюцинаторни такива. Напоследък одобряваме доста хора, които имат така наречен „ налудности от дребния кръг “ – те споделят: те ме крадат, съседите ми влизат, преследват ме, само че все съседи, все близки ", сподели доктор Теменужка Матева – шеф на Център за психологично здраве – Русе.

Начинът на лекуване на хората с деменция и с психологични болести е друг, по тази причина и те би трябвало да бъдат настанявани настрана.

" За жал, в този момент ги одобряваме в мъжкото и в женското поделение, тъй като няма къде. И когато те се съберат с психологично заболели хора, които са със своята патология, стават и спорове, защото от време на време те не могат да си запомнят и номера на стаята ", означи доктор Теменужка Матева – шеф на Център за психологично здраве – Русе.



Снежана Тахирска споделя, че в чужбина се поставят целенасочени грижи за психологичното здраве на възрастните хора.

" Там, където работя, си има такива клубове, се води учебно заведение за възрастни ", акцентира Снежана Тахирска.

Затова и в Центъра за психологично здраве в Русе желаят да построят поделение за геронтопсихиатрия. Но са нужни много пари – за постройка, обзавеждане, личен състав. Казват, че за това ще разчитат на планове.

" Иначе няма по какъв начин да я създадем с наши средства, тъй като нашите пари са доста малко ", заключи доктор Теменужка Матева – шеф на Център за психологично здраве – Русе.

Психиатричният център в Русе е с огромен парк и в него има опция да се построи нова постройка с 20 болнични кревати.

Автори: Даниела Василева и Павел Петров


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР