Отдавна се знае, че силният вик или друг силен звук

...
Отдавна се знае, че силният вик или друг силен звук
Коментари Харесай

Публикуваха честотите, нарушаващи работата на някои модели HHD чрез насочен звук

Отдавна се знае, че мощният зов или различен мощен тон нарушава работата на хард диска. По този метод HDD е подложен на микроскопични трептения от съмненията на въздуха.
Това се вижда даже и от техническите характерности на хард дисковете: производителите постоянно указват оптимално допустимото равнище на трептения, а самият HDD нормално се изолира посредством гума или различен сходен материал от нездравословните трептения. Скоростта на четене на информацията от секторите зависи от ситуацията на магнитната глава, което ненапълно зависи от вибрациите на корпуса. Това е прочут резултат, благодарение на който хард дискът може да се употребява и като микрофон.

Този резултат може да се употребява за краткотрайно или необратимо разваляне на HDD. Необходимо е възпроизвеждането на тон с периодичност, резонираща с честотата на хард диска. В този случай системата изключва диска заради прекомерно многото входно-изходни неточности. Често пъти, по този метод дискът може да бъде съдбовно развален.

Екип експерти от Принстънския университет и университета Пардю разгласиха научна работа с резултатите от проучването по тази забавна тематика.

При опита е употребен стенд, даващ опция за лъчение на ориентирани под друг ъгъл звукови талази с разнообразни честоти и от разнообразни дистанции. По този метод те записали след какъв брой време съответният хард диск стопира да работи и при какви параметри на звуковата офанзива.

В таблицата по-долу са дадени резонансните честоти на някои модели HDD:



Всеки може да реализира сходна офанзива, в случай че се намира покрай хард диска и има някакъв звуков генератор. В редица случаи е допустимо и потреблението на вградените представители. Учените предизвестяват, че е допустимо реализирането на огромна DDoS офанзива против хард дисковете, да вземем за пример посредством радиото и малкия екран. Звукът може да бъде вграден в рекламите.

Успехът на тази офанзива зависи от дистанцията до диска и от продължителността на офанзивата.



При офанзивите от този тип е желателно към техниката да няма хора, тъй като звуковите честоти са в диапазон, към който човешкото ухо е сензитивно и монотонният тон с тъкмо избрана периодичност може да бъде обвързван с отводите на хард диска.

Учените сполучливо нападнаха хард дискове, подставени в охранителни камери, цифрови плеъри и десктоп компютри. Посочва се, че атакувана система с охранителни камери се е изключила след 230 секунди влияние на резонансен тон.



Десктоп компютърът Lenovo H520s с Windows 10 е нападнат от разстояние 25 сантиметра със звукови талази с периодичност 9,1 KHz.



Научната работа е оповестена на 21 декември 2017 година в arXiv.org.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР