Отдавна нашата дипломация трябваше да бъде много по-амбициозна и по-агресивна

...
Отдавна нашата дипломация трябваше да бъде много по-амбициозна и по-агресивна
Коментари Харесай

Илияна Йотова: България трябва да настоява за адекватно европейско законодателство за защита на външните граници на ЕС

" Отдавна нашата дипломация трябваше да бъде доста по-амбициозна и по-агресивна и да упорства да се одобри най-сетне уместно и съответно европейско законодателство за отбрана на външните граници на Европейския съюз (ЕС), част от който сме ние ". Това съобщи вицепрезидентът пред публицисти в Троян във връзка днешното оповестено отчасти бедствено състояние в някои региони в страната поради мигрантската рецесия, съобщи Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 672
„ От няколко години дублирам, че, в случай че сме решили, че мигрантската рецесия е завършила, би трябвало да сме наивници и безотговорни хора. Това, че мигрантските талази бяха с друга активност, не значи, че този развой е завършил “, уточни Йотова.

По нейните думи аргументите за това са доста и икономическите мигранти към Европа ще се ускоряват от ден на ден. Според нея в сходна обстановка като България са Гърция, Малта, Италия – страни, които пострадаха след 2014 година най-вече от мигрантските талази.

„ За страдание, този пакет от европейски наставления и регламенти към момента не е признат. Все още работи остарялото Дъблинско съглашение, съгласно което мигрантите би трябвало да бъдат признати в първата страна - външна граница на Съюза, както става дума за нашата страна “, добави вицепрезидентът.

Според Йотова ние работим с инструкция, която е написана още по време на рецесията в някогашна Югославия. „ Тя не е неприятен документ, само че е несъвременен и несъответстващ. Така че час по-скоро би трябвало да се одобряват тези законодателни оферти в Европейския съюз и те да станат част от българското законодателство. Необходима е доста по-настоятелна политика в границите на Европейския съюз “, сподели още тя.

Относно сигурността на нашата граница, по думите на Йотова, без значение от помощта на военното министерство, явно ресурсът не доближава и границата ни е компрометирана на много места, тежък е казусът с каналджийските мрежи.

Като различен проблем тя уточни и запълващият се потенциал на мигрантските центрове. „ В такава обстановка нормално европейските институции предлагат да се разкриват нови такива центрове. Трябва да бъдем извънредно деликатни, тъй като не сме подготвени за такава обстановка несъмнено “, добави вицепрезидентът.

се включи в обичайното празнично дефиле, с което бе намерено 29-ото издание на Българския фестивал на сливата в Троян.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР