Отдавна, а може би никога, не съм срещал такова единомислие

...
Отдавна, а може би никога, не съм срещал такова единомислие
Коментари Харесай

Сарафов: Разграждането на прокуратурата ще е в тежък ущърб за цялото общество

„ Отдавна, а може би в никакъв случай, не съм срещал такова единодушие сред всички, които са против този план за конституционни промени, сред двете съсловни организации на съдиите, Камара на следователите, Асоциация на прокурорите, сред конституционалисти, общественици и всички, които наблюдават процесите “, съобщи и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов пред публицисти, откакто взе присъединяване в полемиката „ Промените в Конституцията във връзка с правосъдната власт-между вероятното и нужното “.

„ Прокуратурата е една от главните държавни институции. Демонтирането и разграждането й ще е в тежък ущърб освен на правосъдната система, само че и на обществото като цяло “ , уточни той в изявлението си пред участниците в полемиката, проведена от Българския институт за правни начинания /БИПИ/, Съюза на съдиите в България /ССБ/, Асоциация на прокурорите в България /АПБ/ и Камарата на следователите в България /КСБ/.

Главният прокурор акцентира, че безспорно полемика за измененията в главния закон е нужна.

„ Същевременно аз и сътрудниците ми с наяве неразбиране виждаме, че всички промени, които се вършат, единствено ускоряват формализма в наказателния развой. Вместо да опростяваме и усъвършенстваме процедурите, да ги съобразяваме с изменящите се обществено-политически, стопански и обществени условия, ние ги усложняваме до степен да станат съвсем неработещи “ , акцентира Борислав

И.ф. основен прокурор обърна внимание на няколко условия, които да се имат поради при гласуването на промени в Конституцията . Например, че в отсъствието на централизиран контрол над активността на всички прокурори неизбежно ще се появят случаи на локален феодализъм.

„ Съществува действителна заплаха вместо да се вкара действителен, ефикасен надзор върху един основен прокурор, обществото да получи изцяло безконтролни и всевластни 28 окръжни прокурори, върху които никой няма да има право да реализира надзор, инспекции, проверки, да координира и управлява тяхната активност “, съобщи Борислав Сарафов. Той акцентира, че е нужна фигура, която да има правото да подрежда инспекции на активността на всички прокурори, за които биха се появили опасения, че злоупотребяват с правата си или не извършват съзнателно служебните си отговорности . Борислав Сарафов уточни, че методическото управление на прокуратурата би трябвало да е и навременно, и професионално.

„ Това може да стане само, в случай че е отговорност на един човек, който може да активизира екипи от експерти. Лишаването на основния прокурор от опцията да издава методически инструкции на процедура е еквивалентно на това да бъде лишен Върховният касационен съд да издава тълкувателни решения, с които да уеднаквява практиката на съдилища “ , акцентира основният прокурор. Той напомни, че за уеднаквяване на практиката и подкрепяне органите на досъдебното произвеждане предходната седмица е издал методически инструкции по използване на промените в Наказателен кодекс, влезнали в действие на 8 август 2023 година, по отношение на водачите, хванати зад кормилото след приложимост на алкохол и опиати.

В полемиката участваха и заместник-главните прокурори Мария Павлова и Елена Каракашева , административният началник на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, представители на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт, членове Висш съдебен съвет, представители на адвокатурата и на гражданския бранш.

Представители на академичната общественост показаха своята експертна оценка по отношение на предложенията за промени в Конституцията . Сред тях бяха преподавателите от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ проф. Пламен Киров, началник на катедра „ Конституционноправни науки “, доцент Наталия Киселова, някогашният парламентарен арбитър проф. доктор Пенчо Пенев, проф. Екатерина Михайлова, учител в департамент „ Право “ на Нов български университет.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР