Отчетените рекордно високи температури в световните океани разтревожиха учените и

...
Отчетените рекордно високи температури в световните океани разтревожиха учените и
Коментари Харесай

Земята се затопля по-бързо от очакваното и учените са притеснени

Отчетените рекордно високи температури в международните океани разтревожиха учените и ги накара да си зададат нови въпроси, свързани с световното стопляне. Този месец беше записано рекордно стопляне на Земята – до в този момент в никакъв случай температурите не са се повишавали толкоз бързо и до толкоз високи равнища.

И към днешна дата учените към момента нямат пояснение за това събитие. Но се тормозят, че в композиция с други метеорологични феномени температурата на Земята може да доближи притеснително високи равнища до края на идната година.

Експерти са на мнение, че през идващите месеци ще се появи явлението " Ел Ниньо " – линия топли океански води, навлизаща в централния и източно-централен тропичен пояс на океана (приблизително между линията на промяна на датата и 120° западна дължина) и достигаща до крайбрежието на Южна Америка. Високите температури във водите могат да убият морския свят, както и да покачат морското ниво. В тези обстановки те са и по-малко ефикасни при абсорбирането на парниковите газове.

През последните 15 години акумулираната топлота на Земята се е нараснала с 50%, като по-голямата част от спомагателната топлота отива в океаните. Това излиза наяве от ново изследване, оповестено преди дни.

Всичко това води до действителни последствия – освен че общата температура на океаните доближи нов връх през април, само че разликата в някои райони в дълготраен проект беше голяма. През март температурите на морската повърхнина край източното крайбрежие на Северна Америка бяха с цели 13.8C по-високи от междинните за интервала 1981 – 2011 година

Все още не е добре открито за какво се случва такава бърза смяна и такива големи диапазони “, сподели Карина декор Шукман, водещ създател на новото проучване и океанограф в изследователската група Mercator Ocean International, предава BBC.
Какво може да се направи?
Един от факторите, които въздействат върху отделяната топлота в океаните, е корабоплаването. Освен това, с неговото ограничение се понижава и замърсяването.

През 2020 година Международната морска организация вкара правилник за понижаване на наличието на сяра в горивото, изгаряно от кораби. Това имаше бърз резултат и докара до понижаване на количеството аерозолни частици, изпуснати в атмосферата.
Какви са въздействията от стоплянето на океана?
Средната температура на повърхността на международните морета се е повишила с към 0.9C спрямо прединдустриалните равнища, като единствено през последните 40 години е достигнала 0.6C.

В съпоставяне с повишението на температурата на въздуха, това е доста по-малко. Атмосферната температура за същия интервал се е покачила с 1.5C. Това е по този начин, тъй като е нужна доста повече сила за загряване на водата, в сравнение с сушата, и тъй като океаните всмукват топлота надалеч под повърхността си.

Дори това видимо малко приблизително нарастване има обилни последствия в действителния свят.

Загуба на типове: по-честите и интензивни покачвания на температурата на водата водят до всеобща гибел на морския свят. Това е изключително неподходящо за кораловите рифове.

По-екстремно време: нарасналата топлота в горната повърхнина на океана значи, че ураганите и циклоните могат да набират повече сила и да стават по-интензивни и по-дълготрайни.

Покачване на морското ниво: по-топлите води заемат повече място – известно като топлинно уголемение – и могат доста да ускорят топенето на ледниците на Гренландия и Антарктика, които се вливат в океаните. Това покачва международните морски равнища, увеличавайки рисковете от крайбрежни наводнения.

По-малка дарба за попиване на CO2: сега океаните поемат към една четвърт от излъчванията на парникови газове. По-топлите води имат по-малка дарба да всмукват CO2. Ако океаните поемат по-малко CO2 в бъдеще, повече ще се натрупат в атмосферата – в допълнение стопляне на въздуха и океаните.

Друг значим фактор, който тревожи учените, е метеорологичният феномен, прочут като " Ел Ниньо ".

През последните три години това естествено зараждащо събитие беше в по-хладна фаза, наречена " Ла Ниня ", и оказа помощ да се поддържат световните температури под надзор. Но в този момент откривателите считат, че се образува мощен " Ел Ниньо ", който ще има обилни последствия за света.

Крайбрежният " Ел Ниньо " към този момент се е развил край крайбрежията на Перу и Еквадор и специалистите считат, че ще последва ново събитие на същото място, което ще се отрази на световните температури.

Ако върху всичко това се появи нов " Ел Ниньо ", евентуално ще имаме в допълнение световно стопляне от 0.2 – 0.25C “, сподели доктор Йозеф Лудешер от Потсдамския институт за проучване на климата. „ Въздействието върху температурата отслабва няколко месеца след пика на " Ел Ниньо ", тъй че 2024 година евентуално ще бъде най-топлата в историята. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР