Отборът на Швейцария сътвори най-голямата сензация на Евро 2020 като

...
Отборът на Швейцария сътвори най-голямата сензация на Евро 2020 като
Коментари Харесай

Суперсензацията на Евро 2020 е факт: Швейцария изхвърли фаво...

Отборът на Швейцария сътвори най-голямата сензация на Евро 2020 като изхвърли на осминафиналите суперфаворита Франция след неповторима драма в Букурещ. Тимът на Владимир Петкович надви с 5:4 след дузпи, а в постоянното време продълженията мачът не излъчи победител - 3:3. Големият виновник за " петлите " бе звездата им Килиън Мбапе, който пропусна последния удар от бялата точка.

Пред към 25 000 фенове на „ Арена Национала “ в Букурещ, „ петлите “ започнаха по-активно и Рафаел Варан стреля неопределено с глава от ъглов удар. Възпитаниците на Дидие Дешан обаче бяха сюрпризирани след 15 минути игра. Стивън Цубер центрира в наказателното поле, където нападателят на Бенфика Харис Сеферович надигра във въздуха Клеман Лангле и с презицен изстрел с глава не остави шансове на Юго Лорис. В идващите минути международният първенец опита да изравни резултата, само че рядко доближаваше до съществени рискове пред Ян Зомер.

Нещо повече – френският отбор по този начин и не съумя да стигне до прецизен удар по посока швейцарската врата до почивката, като изстрелите на Килиан Мбапе и Адриен Рабио не откриха задачата. При едно състояние Зомер се намеси уверено при центриране на Рабио към Карим Бензема. От другата страна, „ кръстоносците “ играеха доста дисциплинарно и без терзание, като се оправиха чудесно в отбрана и опитваха на собствен ред да нанесат втори удар, само че безрезултатно.

След паузата Дешан стартира с нападателна промяна, пускайки в игра Кингсли Коман на мястото на Лангле. Антоан Гризман пък стреля от надалеч, само че още веднъж настрана от Зомер. Швейцария можеше да поведе с два гола разлика, само че Варан се намеси уверено и мазета топката след подаване на Бреел Емболо. Малко по-късно отборът на Владимир Петкович получи правото да извърши дузпа. Цубер бе фаулиран в наказателното поле от Бенжамен Павар и след намесата на Системата за видеоповторение (ВАР), основният арбитър Фернандо Рапалини уточни бялата точка. Зад топката застана Рикардо Родригес, само че ударът му бе слаб и избавен от Лорис.

Франция бе окрилена и за две минути сред 57-та и 59-та обърна напълно развоя на събитията в своя изгода. Точен на два пъти бе Бензема. „ Петлите “ играха по-силно в идващите минути, до момента в който швейцарците бяха шокирани от отрицателното стичане на събитията за негативно време. Пол Погба направи резултата 3:1 в 75-та минута с фирмено осъществяване и французите се виждаха към този момент сигурни четвъртфиналисти. Не по този начин обаче мислеха швейцарците. Сеферович с втория си гол в мача с глава върна очакванията им след центриране на резервата Кевин Мбабу, а в 90-та минута – друга промяна, Марио Гавранович, получи топката в кулоар, финтира Преснел Кимпембе и възвърне паритета. До края на мача и двата отбора по една добра обстановка – първо, резервата на Швейцария Адмир Мехмеди не съумя да овладее дълъг пас в наказателното поле на Франция, а по-късно Коман стреля в напречната греда.

Продълженията започнаха с насилствена промяна на Бензема. Малко по-късно шут на Павар бе отразен от Зомер в ъглов удар. „ Кръстоносците “ имаха добра опция, когато Мбабу напредна отдясно и даде остро подаване по земя, само че топката бе избита от френски бранител. До края на първото продължение играта бе равностойна, като едно състояние в наказателното поле на международния първенец се разглеждаше за дузпа, само че такава не бе отсъдена. Второто продължение предложи по-добра игра за Франция, само че „ петлите “ по този начин и не съумяха да преодолеят Зомер. Мбапе на два пъти имаше опция да означи, а в края удар с глава на Оливие Жиру бе избавен от стража на „ кръстоносците “.

Така се стигна до рулетката на дузпите, където Гранит Джака завоюва жребия и избра Швейцария да бие първа при дузпите. Нямаше пропуск при първите девет осъществявания, като точни за „ кръстоносците “ бяха поредно Гавранович, Фабиан Шер, Мануел Аканджи, Рубен Варгас и Мехмеди. За „ петлите “ се разписаха Погба, Жиру, Маркус Тюрам и Кимпембе. Последен за международния първенец бе Мбапе, чийто удар обаче бе избавен от Зомер. Ситуацията бе тествана с ВАР за излизане от голлинията на вратаря, само че такова нямаше и по този начин Швейцария хвърли бомбата на Евро 2020.

Тимът на Владимир Петкович ще играе с Испания в четвъртфиналната фаза. Двубоят с иберийците е плануван за 2 юли, от 19:00 часа българско време, на стадион „ Крестовски “ в Санкт Петербург.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР