Отборът на Ливърпул надигра Тотнъм с 2:0 във финала на

...
Отборът на Ливърпул надигра Тотнъм с 2:0 във финала на
Коментари Харесай

Ливърпул е клубен шампион на Европа за шести път

Отборът на Ливърпул надигра Тотнъм с 2:0 във финала на Шампионската лига, игран на стадион „ Уанда Метрополитано “ в Мадрид. И двата тима излязоха с най-хубавото на терена, като в редиците на Тотнъм се завърна Хари Кейн, до момента в който за Ливърпул като титуляр стартира Роберто Фирмино.
Двубоят стартира по отличен метод за мърсисайдци, които получиха правото да изпълнят дузпа още в 23-та секунда, споделя БГНЕС. Садио Мане опита да подаде топката в наказателното поле, тя рикошира от ръката на Муса Сисоко и основният арбитър на мача Дамир Скомина не се поколеба да уточни най-тежкото наказване във футбола. Голямата звезда на отбора Мохамед Салах се нагърби с отговорността и след мощен удар с левия крайник не остави шансове на Юго Лорис – 1:0 във 2-та минута. Любопитното е, че това бе най-бързо отсъдената дузпа в историята на Шампионска лига.

В идващите минути „ алените “ се дръпнаха обратно, до момента в който Тотнъм се опита да влезе в мача, само че всеки опит за нещо по-интересно пред вратата на Алисон бе туширан в зародиш. Сисоко стреля неопределено, а Ливърпул стоеше тактически грамотно и рационално, изчаквайки своя миг. Възпитаниците на Юрген Клоп пробваха също с няколко далечни удара да притеснят френския пазач на лондончани, като първо изстрелът на Трент Алекзандър-Арнолд мина настрана, а в следствие и Андрю Робъртсън опита шанса си, само че Лорис мазета в ъглов удар. „ Шпорите “, от своя страна, се затрудняваха при изнасянето на топката, а когато получаваха пространства в противниковата защита, по този начин и не съумяха да ги употребяват.

Второто полувреме стартира с късмет пред Деле Али, чийто удар бе париран в рискова непосредственост до Алисон. Последваха две офанзиви за Ливърпул, като шут на Салах бе блокиран от Ян Вертонген, а центриране на Робъртсън не доближи до Мане след прибързано излизане на Лорис. Юрген Клоп пръв се опита да промени нещо, откакто смени поредно в границите на няколко минути не изключително дейните Фирмино и Жоржиньо Вайналдум. На тяхно място се появиха надлежно Дивок Ориги и Джеймс Милнър. Именно ветеранът бе покрай втори гол за „ алените “, само че ударът му мина около вратата на Тотнъм.

Лондончани, към този момент притиснати и от времето, започнаха да стрелят и отдалеко, като Алисон избави в границите на няколко секунди удари на Хюн-Мин Сон и резервата Лукас Моура. Нов шут на Кристиан Ериксен от директен свободен удар бе париран от Алисон, а Дивок Ориги реши всичко в мача с втори гол за мърсисайдци малко по-късно. Центриране от корнер бе засечено от Върджил Ван Дайк, чийто шут бе блокиран, само че по-късно топката попадна в нападателя, а той с кинжален изстрел не остави шансове на Лорис за 2:0.

До края нямаше време за реакция на „ шпорите “ и по този начин отборът остана с празни ръце, а Ливърпул подвигна трофея от най-престижния европейски клубен шампионат за шести път в своята история, като към този момент е еднолично на трето място във безконечната класация по триумфи в конкуренцията зад Реал Мадрид (13) и Милан (7). Това бе и втори извоюван край в треньорската кариера на Клоп, след този за Купата на Германия с Борусия Дортмунд през 2012. Тотнъм остава със своя първи доближат край в Шампионската лига, а мърсисайдци ще играят с Челси – спечелилия в Лига Европа, за Суперкупата на Европа на 14 август в Истанбул.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР