Отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи. Президентът Румен

...
Отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи. Президентът Румен
Коментари Харесай

Радев: Безпрецедентният акт на спасяването на българските евреи остава нашата здрава морална основа в борбата с омразата

Отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи. Президентът Румен Радев откри документалната галерия, отдадена на историческото събитие в Националната библиотека. Почетен посетител на събитието е известният историк и държавник от Израел проф. Михаел Бар-Зоар.
Ето какво сподели президентът:

Преживяла две национални произшествия, България направи всичко допустимо, с цел да избегне въвличането във Втората международна война. Въпреки натиска на нацистка Германия върху нашите институции, българският народ не приема антисемитизма и самичък раздробен и преследван, търси пътя към разговора и мирната проверка на несправедливия Ньойски диктат. Войната и триумфът на нацизма в Европа обаче взеха решение друго.
Изолирана и под опасност от окупация, България бе принудена да се причисли към Тристранния пакт. Загубеният неутралитет докара до приемането на антиеврейско законодателство, само че то не промени отношението на голямата част от българския народ към приятелите, съседите, съучениците и сътрудниците евреи.
Българите не изневериха на толерантността и съпричастността към страдащите, българските институции продължиха да издават директни визи на хилядите бягащи от окупирана Европа евреи. В свои срещи български дипломати подчертаваха, че натрапеното извън антиеврейското законодателство в България ще се ползва по този начин, че да озапти всеки принудителен антисемитизъм. Комисарството по еврейските въпроси в последна сметка не се наложи над българските парламент и държавно управление. Хитлер не съумя да пречупи решението на цар Борис III да не допусне депортацията на нито един български гражданин отвън територията на страната.

В дни на висшо тестване българската страна и народ устояха тест с голяма историческа стойност, като не разрешиха нито един български евреин да загине в лагерите на гибелта или да бъде погубен в България. Спасяването на българските евреи продължава и през днешния ден да е образец за силата на публичната и политическа сила, отдадена на една обективна идея. В историята ни вечно ще остане държавническият урок на 43-мата депутати от държавното болшинство в Народното събрание, подписали писмото на подпредседателя Димитър Пешев, на достойните духовни водачи на Българската православна черква, която по това време е част от страната, на дейната социална позиция на редица научни и професионални сдружения, на моралната роля на интелектуалния хайлайф, останал правилен на традициите на своя народ и страна. Няма да забравим и приноса на българските евреи в антифашистката опозиция.
От съдбоносните събития през 1943 година ни разделят 8 десетилетия, само че към момента сме в дълг пред паметта на спасителите. Идеологическите пластове през последвалите десетилетия затъмняваха делото на достойните, разделяха обществото и политическите оценки за участниците в тези събития. Длъжни сме да опазим чист загатна за предишното, тъй като историческата памет, на която се крепят устоите на нацията, е здрава единствено когато се гради върху истината.
В България еврейската общественост в края на Втората международна война бе по-многобройна в сравнение с преди нейното начало. Длъжни сме да защитим този голям честен капитал на България от забвение и всеки опит за замяна. Дълбоко скърбим за милионите почтени жертви на Холокоста и в никакъв случай няма да ги забравим. Но и не одобряваме опитите за вменяване на виновност, които са най-малкото демонстрация на пренебрежение към нашите избавени еврейски съграждани, както и към моралния героизъм на дребна България, до момента в който други в Европа сътрудничиха с нацистките управляващи.
Днес, 80 години след събитията, невижданият акт на спасяването на българските евреи остава нашата здрава морална основа в битката с омразата, ксенофобията и актуалните прояви на антисемитизъм, които още веднъж надигат глас в Европа. Наш дълг е да съхраним и предаваме това скъпо морално завещание на идните генерации, като модел за толерантно и хуманно общество. Благодаря на всички, които отстояват тази свята идея.

 
10 Март 20232210 Март 2023112610 Март 202394610 Март 202386510 Март 202364110 Март 2023703КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023181128 Фев 2023119509 Март 202389403 Март 20232733
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР