Отбелязваме 150 години от рождението на Гоце Делчев - идеологът

...
Отбелязваме 150 години от рождението на Гоце Делчев - идеологът
Коментари Харесай

В Благоевград е кулминацията на честванията по повод 150 години от рождението на Гоце Делчев

Отбелязваме 150 години от рождението на Гоце Делчев - идеологът на българските македоно-одрински революционни комитети. Посветил целият си живот на революционната активност за освобождението на българите от Македония и Одринско, делото на Гоце Делчев постоянно се съпоставя с живота на Васил Левски.

" Хайдушко провидение " - по този начин поетично го обрисува Яворов, а в символ на благодарност един български град носи неговото име. В страната ни има десетки монументи, учебни заведения и улици с името " Гоце Делчев ".

Историческата му персона и делото му - към момента българските и македонските историци не съумяват да реализират единно мнение, макар думите на самия Гоце Делчев, в които той се дефинира като българин.

В Благоевград тържественото честване е в своята кулминационна точка довечера.

Тържествено честване мина през центъра на града. Сред формалните посетители на тържеството са президентът Румен Радев, министър председателят Кирил Петков, евродепутати, представители на локалната власт.

Ярко име в тази битка, което ще продължи вечно да свети е Гоце Делчев. Гоце Делчев посвети целия си живот на свободата на Македония и Одринско. Днес е свята дата за всички хора и в България, и в РСМ. Нека го почетем уместно, сподели в словото си президентът Румен Радев.

Вижте повече детайлности в директното включване на Йорданка Бакалска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР