След коалиционен съвет снощи правителството оценява диалогът със Северна Македония

...
След коалиционен съвет снощи правителството оценява диалогът със Северна Македония
Коментари Харесай

След коалиционния съвет снощи: Има ли промяна в позицията за РСМ

След съдружен съвет нощес държавното управление прави оценка разговорът със Северна Македония като усъвършенстван. Отчита и действително предпочитание за реализиране на резултати от двете страни- такава позиция изрази началникът на политическия кабинет Лена Бориславова. Тя удостовери, че на посещаване в България през идващите дни ще дойде европейският комисар по съседство и разширение Оливер Вархеи, с който страната ни ще разиска разнообразни тематики, в това число и европейския път на Северна Македония. Коалиционният съвет е бил постоянен, без нищо изключително в него.

Правителството и част от съдружните сътрудници отхвърлиха в диалога нощес да е ставало дума за съответни периоди за Северна Македония, нито за ускорение на процеса на присъединение към Европейския съюз.

Всички въпроси, които са свързани с участието в Европейски Съюз. И поддръжка на дейностите на държавното управление в разговора, който се води със РСМ. Като това, което желая да подчертая, е че не става въпрос за ускорение на някаква процедура, процедура за договаряния, която регистрира действителни резултати, съобщи Лена Бориславова - представител на държавното управление.

Българска национална телевизия: Каква ще е позицията на държавното управление на срещата?

Позицията няма да се трансформира от това, което сме заявявали до този миг. А точно - двете страни работят взаимно, има усъвършенстван разговор, да това е реалност, и действително предпочитание за реализиране на резултат от двете страни, тъй че да се почистват насъбрани напрежения и конфликтни точки, добави Лена Бориславова - представител на държавното управление.

Съпредседателят на " Демократична България " удостовери, че са говорили по тематиката на съвета нощес, само че решения за по-бързо начало на договаряния на Северна Македония не са взимали. Позицията остава непроменена.

Промяна в нашата позиция няма и няма учредения да има смяна. Очакваме от държавното управление в РМС да покаже подготвеност да извърши тези дефинирани още в рамковата позиция на българския парламент, след това доказани от Конституционен съд позиции, които България има. С разбирането, че е общ ползата РМС да стане колкото се може по-бързо част от европейското семейство, само че това не може да стане за сметка на българските национални ползи. Позицията ни е без смяна в това отношение. В момента, в който забележим задоволително учредения да считаме, че българските национални ползи са предпазени ще можем да осъществяваме и българския народен интерес РМС да стартира договаряния с Европейски Съюз.

Лидерът на " ИТН " Слави Трифонов разяснява във Facebook, че съгласно формалното броене в Северна Македония за българи са се определили едвам 3500 души в случай, че през последните 2 години български паспорти са получили близо 17 000 жители на Северна Македония.

Трифонов написа, че български паспорт се получава единствено след доказване на български корени, което са създали над 100 000 жители на Северна Македония, които там се опасяват да се дефинират като българи. Той пита за какво като Северна Македония претендира да е да е естествена европейска страна един човек би се страхувал да каже какъв е. Казва още, че в случай че желаят да са такава страна и част от Европейския съюз, то нейните жители би трябвало да могат свободно да се самоопределят.

Според Слави Трифонов до момента в който това не стане Северна Македония ще си бъде просто част от Западните Балкани.

Вицепремиерът от Българска социалистическа партия Корнелия Нинова отхвърли пред публицисти съдружният съвет да е обсъждал и кандидатурата за шеф на Българска народна банка, откакто ръководещите партии не съумяха да излязат с единно предложение.

Да през вчерашния ден имаше съдружен съвет, само че той не е изключение, тъй като ръководителите на парламентарните групи се събираме постоянно, не сме обсъждали въпроса за кандидатура за Българска народна банка. Обсъждахме всички настоящи въпроси - законодателство, начинания на министерства, решение на Министерски съвет. Но тематиката Българска народна банка не беше обсъждана - има две кандидатури, Народно събрание ще реши. Да, министър-председателят ни осведоми за срещата си с Министерския съвет на Македония и Румъния, по какъв начин са протекли диалозите, да, обсъждана е обстановката на Балканите по отношение на войната в Украйна и последствията от нея. Нищо изключително, сподели Корнелия Нинова вицепремиер и водач на Българска социалистическа партия.

За оставката на зам-министъра на земеделието тя съобщи: Моля по тази тематика към премиера. Единственото, което мога да кажа, че е подправена вест, че министър Иван Иванов ще си подаде оставката. Нищо сходно.

Първото чуване на двамата претенденти за шефове на Българска народна банка ще е пред комисията по бюджет и финанси този петък.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР