От зимата: Доматите имат нужда от поне 20-литрови контейнери. Имат

...
От зимата: Доматите имат нужда от поне 20-литрови контейнери. Имат
Коментари Харесай

От зимата: Доматите имат нужда от поне 20-литрови контейнери


От зимата: Доматите имат потребност от най-малко 20-литрови контейнери. Имат потребност от повече вода, не забравяйте да подхранвате. Много градинари не разполагат с задоволително място, по тази причина прибягват до други възможности, като това да отглеждаме зеленчуци в контейнери.
Това обаче е доста по-различно от това да ги отглеждаме непосредствено в земята.

Ето някои неточности, които би трябвало да избягвате.

На първо място би трябвало да се съобразяваме с потребността от постоянно поливане на растенията. Това е и огромната разлика с развъждането непосредствено в земята.

Доматите в контейнери имат по-голяма потребност от вода, в сравнение с тези в градината. Това е по този начин, тъй като растенията, отглеждани в земята, могат да разпрострат корените си по-надълбоко в търсене на вода по време на суша. Докато доматите в контейнера са лимитирани от размера на съда, в който сме ги посадили.

Това значи, че растенията в контейнера би трябвало да се поливат по-често, от време на време два пъти на ден, изключително при горещо и изсъхнало време.

Ако живеете в по-южната част от страната, където е по-горещо и има по-малко превалявания, можете да си закупите самонапояващи се контейнери, които имат на дъното контейнер за вода. По този метод те обезпечават нужната вода на растенията, когато почвата е суха.

Преполиването обаче също е неточност. Използването на самополиващи се контейнери крие и риск. Защото този тип съдове не отцеждат непотребната вода и тя може да се задържи в почвата, изключително в случай че вали дъжд. Това може да докара до погиване на вашите растения. Така че би трябвало да се съобразите с особеностите на климата във вашия регион. Ако живеете в регион със изсъхнал климат, тогава самонапояващите се контейнери са добър избор.

Втората неточност е да изберете прекомерно дребни съдове. В началото доматите могат да се развиват добре. Изведнъж обаче те стават слаби, листата им пожълтяват, най-после растението умира, а добитата годишна продукция се състои единствено от няколко дребни доматчета.

Доматите имат потребност от шир. Те развиват огромна коренова система, която да изхранва плодовете. Колкото повече почва осигурите, толкоз по-добре. Това ще подсигурява, че растенията постоянно ще имат достъп до нужните им хранителни субстанции и вода. Когато отглеждате зеленчуци непосредствено в земята, това не е проблем. Доматите могат да се разгръщат колкото си желаят далеко. Когато ги отглеждате по различен метод, те са лимитирани от контейнера. Препоръчително е да изберете съд с размер най-малко 20 литра, без значение от сорта, който сте засадили.

Третата неточност, която би трябвало да избягвате, е да не употребявате колци или друга конзола. Доматите израстват нависоко, а когато дадат доста плод, има заплаха да се огънат до земята.

Не единствено неналичието на опора може да докара до това растенията да се прекършат. Самите контейнери могат да се преобърнат. Това нормално се случва при мощни ветрове. Ако това стане, доста от растенията могат да загинат, тъй като стъблото им се прекършва.

Друга неточност, която да избягвате, е да вадите навън доматите прекомерно рано. Не се подлъгвайте, че на открито е към този момент пролет. Доматите са топлолюбиви растения и не могат да понесат студа. Те могат да загинат доста бързо. Младите разсади не могат да понесат студени ветрове, мощни дъждове, само че и директна слънчева светлина. Те имат потребност от задоволително време, с цел да се аклиматизират към живот навън, откакто са били отглеждани в парник от семе. За да ги извадите на открито, би трябвало да е минал всевъзможен риск от слани, а нощните температури би трябвало да са над 10 градуса по Целзий.

И последната неточност, която не би трябвало да вършиме, е да не слагате тор. Доматите имат потребност от положително поддържане. Необходими са им хранителни субстанции като азот, фосфор, калий, с цел да порастват огромни и мощни. Голяма неточност е да ги засадите в контейнера и да ги оставите без поддържане през целия сезон. Добра концепция е, когато ги засаждате в съда, да смесите с почвата малко компост. Всеки месец добавяйте още компост към стъблото. Използвайте и листен тор, пръскайки го със спрей.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР