От Здравното министерство призоваха болниците да правят профилактика на туберкулоза.

...
От Здравното министерство призоваха болниците да правят профилактика на туберкулоза.
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за туберкулоза, ръст на пациенти след пандемията


От Здравното министерство приканиха лечебните заведения да вършат профилактика на туберкулоза. Към него се причислява МБАЛББ " Света София "  със Седмица на отворени порти за осведоменост за туберкулозата, която ще се организира от 19 до 23 септември.
За пациентите се предвижда безплатен скрининг за риска от туберкулоза и безвъзмездна консултация, а за пациенти, за които има съмнение, че са инфектирани или попадат в рисковите групи и спомагателни проучвания: туберкулинов тест с отчитане на 72-ия час, микробиологично проучване на храчка за бацила Кох (причинителят на туберкулозата).
Консултациите са ориентирани, както към възрастни, по този начин и към деца .
Безплатният скрининг и съвещания  ще се организират:  Всеки ден от 19 до 23 септември 2022 година от 8:00 до 12:00 ч, за възрастни - Консултативен кабинет N3 БАЗА1 бул. Акад. Ив. Гешов№19, за деца - Консултативен кабинет БАЗА2, който се намира на бул. " Иван Е. Гешов " 17 .
Ръст на скритата заболеваемост от туберкулоза поради пандемията от COVID-19 регистрират болнични заведения. От " Света София " прецизираха за news.bg, че в здравното заведение има пациенти, които са отишли за проучване на ковид.
" В момента в клиниката имаме пациенти с вирусна пневмония, COVID-19 позитивни и по едно и също време с това установихме и бацилоотделяне за туберкулоза. Поводът да дойдат при нас е вирусната зараза, която протичаше с висока температура. При направената рентгенография имаше изменения, които не бяха типични за COVID-19 и това ни накара да създадем микробиологично проучване за туберкулоза.
В множеството случаи посредством микроскопско проучване на храчка се откриват кои заболели са бацилоотделетели, за което са нужни единствено 30 мин.
" В други случаи се изчакват посявките и са нужни най-малко 14 дни, а от време на време и повече от месец. При по-трудните клинични случаи може да се постанова даже осъществяване на фибробронхоскопия с проучване на бронхоалвеоларна течност и биопсия ", пояснява проф. доктор Ваня Юрукова, шеф на Втора клиника по неспецифични белодробни заболявания и зам.-директор на МБАЛ " Света София ".
Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което визира основно дихателните органи. Лечима и предотвратима е, само че към момента е една от главните аргументи за заболеваемост и смъртност по света.
" Проблемът, обаче, не е единствено в числеността, а и в тежестта на болестта при неговото разкриване. Зачестяват случаите на деца с тежки форми на туберкулоза/инфилтративно-пневмонична, фиброзно-кавернозна и други ", алармира  проф. Д-р Ваня Юрукова .
" При възрастни също преобладават тежките случаи, пациентите късно търсят лекарска помощ. Наблюдават се огромни абсцесни кухини - каверни с т. наречена " букетна зараза " - на Mycobacteriuum tuberculosis, микотична зараза и други патогенни бактерии ", разяснява експертът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР