От януари имахме екипи, които и досега работят върху ваксина,

...
От януари имахме екипи, които и досега работят върху ваксина,
Коментари Харесай

Мария Габриел: Има европейска програма за създаване на ваксина

" От януари имахме екипи, които и до момента работят върху ваксина, върху лекуване, върху диагностични проби, по тази причина и две европейски компании са измежду най-напредналите в света. Оказана им е поддръжка и те работят в оптимални условия за намиране на решения за ковид и основаване на ваксина. Създадена е и обща платформа за шерване на данни за ускорение на процесите ", съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия еврокомисарят Мария Габриел.

По думите й, към този момент има обща европейска тактика за ваксини, която планува и идващите стадии, измежду които и подготвеност за произвеждане.

" Ваксина се създава и никой няма гаранция дали тя ще бъде открита или не, само че би трябвало да предвидим момента, в който ще има нужда от индустриален потенциал, с цел да може в този миг фирмите да не усещат непознат напън. За 4 месеца единствено в моя сектор с екипа ми сме мобилизирали 1 милиарда евро. Друга огромна крачка беше Световната донорска конференция, която събра 16 милиарда евро ", уточни Мария Габриел. 

За справяне с икономическите последици от рецесията е препоръчаният от Европейска комисия нов проект за възобновяване със 750 милиарда, от които 50 милиарда грантове и 250 под формата на заеми.

" Най-важното е в този момент водачите на страните членки да се съгласят с тази огромна рамка, тъй като тя ще покаже дали сме си извели поука от рецесията. Тя ни демонстрира, че в случай че не сме солидарни, не влагаме стратегически в браншове, които носят добавена стойност и не дадем еластичност на страните да употребяват средствата според от националните си действителности, доста мъчно бихме се справили. С неспокойствие чакам това решение, с цел да може страните да напреднат оптимално с националните тактики. Над 12 милиарда евро са планувани за България ", добави тя.

Според нея рецесията е била истински стрес тест за цялата ни цифрова инфраструктура, образованието и цели браншове на стопанската система и администрацията.

" Изводът е, че се справихме сполучливо. По доста по-ускорен метод се случиха неща, които преди говорихме с години и звучаха далечно. Смятам да въведа нова форма на подвижност в границите на стратегия „ Еразъм+ “ – комбинирана от виртуална и физическа. На 1 януари 2021 година чакам това да се случаи Работим с екипа ми доста интензивно по това ", сподели още еврокомисарят по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

И похвали плана за български суперкомпютър, който по думите й е крачка напред за това България да се нарежда на картата на Европа в региона на високите технологии. 

" Инвестирайки в суперкомпютъра, България споделя: ние желаеме да сме районен иновационен хъб. Искаме нашият „ Петаскейл компютър “ да е кооординационно звено на Балканите, който ще разрешава да се развиват и интензивно да се ползват нови технологии. Следващата крачка е привличане на вложения, нови производства и нови работни места ", сподели още Габриел. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР