От време на време хората в интернет откриват някой и

...
От време на време хората в интернет откриват някой и
Коментари Харесай

Изглежда, че много хора нямат никаква представа как се прави пармезан

От време на време хората в интернет откриват някой и различен любопитен факт за храната, който, сякаш, би трябвало да е общоизвестен. В края на краищата – учим се, до момента в който сме живи, нали? Миналия месец на фокус бяха аленият пипер и бахарът, а в този момент е ред на положителния остарял пармезан.

„ Днес аз – човек на години - научих, че пармезанът се прави от стомаха на теленца и безусловно ми иде да с разплача “, написа консуматор в Twitter. „ Явно ще би трябвало да стана напълно веган “.

По традиция пармезанът се прави от краве мляко, отлежало минимум 12 месеца в медни казани. Тук то се нагрява и към него се прибавят други съставки като сурватка и сирище. Именно сирището не се харесва на веганите, вегетарианците и всички, които просто се отвращават от яденето на стомашни сокове на дребни крави.

" Животинското сирище е ензим, който се получава от четвъртия корем на неотбито теле (това може да включва телета или даже агнета и ярета) ", написа Courtyard Dairy.

" На този стадий от живота си те са консумирали единствено мляко, тъй че естественият ензим за коагулация на млякото (химозин) е разполагаем в огромни количества. С напредването на възрастта количеството на химозина понижава и на негово място се появяват други ензими (тези, нужни за смилането на други храни) ".

Химозинът оказва помощ за отделянето на твърдите частици от течността в млякото.

" При производството на сирене сирището оказва помощ за образуването на твърда извара и е от решаващо значение за намирането на вярната текстура на сиренето ", изяснява Cheesmaker. За задачата в някои предписания се употребява киселина или бактерии, произвеждащи киселина. Сиренарите обаче прибягват до помощта на  сирище, с цел да оформят по-добре крайния вкусов профил на сиренето.

Някои сиренари към този момент употребяват растително сирище, с цел да основават своите сирена, макар че множеството избират да употребяват обичайните способи. Ето за какво в случай че сте вегетарианци, постоянно би трябвало проверявате от какво е изработен пармезанът, преди да помолите сервитьора да поръси спагетите ви с него.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР