От вграждането на изкуствен интелект в устройствата до пространствените изчисления

...
От вграждането на изкуствен интелект в устройствата до пространствените изчисления
Коментари Харесай

Петте технологични постижения на 2023 година, които промениха всичко

От вграждането на изкуствен интелект в устройствата до пространствените калкулации - тези софтуерни достижения ще играят основна роля за развиването на технологиите през 2024 година и по-късно...

Емил Василев преди 49 секунди 3 Сподели

Най-четени

НаукаЕмил Василев - 16:16 | 06.12.2023

Арабски учени са изобретили слънчева кула, която ще обезпечава чиста сила през деня и нощем

КосмосЕмил Василев - 20:26 | 06.12.2023

Космическият телескоп ‘Джеймс Уеб “ видя „ галактически фантом “, който безусловно се крие пред очите ни

IT НовиниДаниел Десподов - 15:15 | 05.12.2023

Китай разгласи, че е разкрил голям непокътнат петролен запас от 100 милиона тона

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

2023 беше годината на доста неща – Изкуственият разсъдък (ИИ) завладя света, предизвиквайки огромни промени в дребния и огромния бизнес, на пазара на смесената действителност се появи основен участник под формата на евентуално най-влиятелната софтуерна компания в света, смарт телефоните се появиха във всевъзможни форми и размери и още и още..

През последните 12 месеца този неотклонен блян към софтуерни нововъведения докара до няколко пробива в метода, по който възприемаме, поддържаме връзка и взаимодействаме със заобикалящия ни хардуер и програмен продукт. Пет от тях, които са изброени по-долу, ще бъдат надълбоко вкоренени в съзнанието на разработчици, инженери, дизайнери и вложители през 2024 година до момента в който фирмите се надпреварват да основават идващото най-хубаво нещо.

1. Изкуствен разсъдък в устройствата

От смарт телефони през лични компютри до електрически транспортни средства, компании като Гугъл, Samsung и Qualcomm – последната от които създава чипсети за някои от най-способните джаджи през днешния ден като Meta Quest 3 – към този момент предложиха бъдещото внедряване на ИИ в самите устройства. Това ще даде опция на потребителите да генерират изображения посредством текст, да правят преводи в действително време и да получат достъп до потребни асистенти с изкуствен интелект без да се нуждаят от интернет връзка или заоблачен сървър.

Локалното пускане на приложения с изкуствен интелект дава четири съществени преимущества:

Цялата информация, в това число персонална, финансова и здравна ще се съхранява и обработва в устройството, а не външно. Данните за местоположението, желанията и интензивността на потребителите могат да бъдат употребявани за основаване на по-персонални асистенти с изкуствен интелект. Ще има видим спад в латентността и времето за обработка на поръчките. Отпадането на изчислителните облаци доста ще понижи потреблението на сила от центровете за данни, което е по-добро за екологичната резистентност.

2. Изкуствен разсъдък в помощ на експертите

Отделно от това, ИИ разшири инструментариума за основаване на професионално наличие – от шифроване до редактиране на фотоси и видео. Няколко компании, измежду които Canva, Apple и Adobe внедриха принадлежности с ИИ в своите стратегии, които имат за цел да разширят опциите, а не да изместят художниците, видеографите, дизайнерите и други.

3. Безжични тв приемници

Един от огромните въпроси при безжичните тв приемници е по какъв начин латентността се отразява на преживяването при гледане, изключително когато съвсем мигновените отговори на входните данни са жизненоважни за геймърите – демографска група, която производителите обслужват от ден на ден и повече. Колко тъкмо може да звучи звукът от вградените високоговорители, когато към този момент няма кабелна връзка? Това са неща, които нямаме самообладание да проверим, когато през идната година се появят още разновидности.

При все това цените на безжичните тв приемници сигурно не са предопределени за всеобщия потребител; цената на Displace TV е 4 499 $, а на LG OLED M ще ви коства над 35 000 $, само че в случай че желаете да погледнете най-отблизо към бъдещето без кабели, висящи от стените, това може би е най-хубавото място, от което да започнете.

4. Windows Copilot

Големият блян на Microsoft към Copilot беше явен, когато компанията прекара по-голямата част от септемврийското си събитие в разискване на методите, по които нейният помощник с изкуствен интелект ще направи гражданска война в основаването, сърфирането и взаимоотношението с компютър с Windows. Неотдавна основният изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела разгласи ребрандирането на Bing Chat в Copilot.

Визията беше ясна: с едно кликване от лентата на дилемите повече от половин милиард консуматори на Windows 11 могат да получат достъп до асистента на компанията, задвижван от Bing Chat за креативна поддръжка в продуктите на Microsoft 365, препоръки за извършване на покупки в Edge, резюмета на срещи в Teams и доста други. Не се изисква приложение или уголемение от трета страна, с цел да се употребява Copilot, което го нарежда като един от най-достъпните и естествени способи за достъп на потребителите до изкуствен интелект.

На базово равнище Copilot в Windows 11 може да икономисва на потребителите десетки кликвания всеки ден, в този момент, когато ИИ асистентът може да помогне да се направляват тези комплицирани пътища за установяване на местоположението, с цел да се настройват резолюциите на екрана, да се задават таймери за тъмни тематики и да се правят други елементарни задания.

5. Стискането на пръсти

Какво е общото сред тези неща: да поръсвате сол с пръсти, да пишете с молив, да отваряте врата с ключ и да навигирате на VR-очилата Vision Pro на Apple, струващи 3500 $? Стискането е един от най-разпространените (и основни) жестове с ръце – използваме го толкоз постоянно, че се е трансформирало в безсмислено деяние. Това го прави най-естественият сурогат на мишката, тракпада и всеки различен капацитивен сензорен екран, както е демонстрирано на Apple Watch, Apple Vision Pro, Meta Quest 3 и AI Pin на Humane.

И в четирите случая стискането на пръсти е новото „ тракване “, което разрешава на потребителите да избират, плъзгат и уголемяват прозорци и интерфейси, без да се постанова да взаимодействат физически с действителния хардуер. Разликата е в метода на притискане. Apple Watch употребява датчиците на китката си, с цел да наблюдава измененията в кръвния поток, присъщи за показалеца и палеца, до момента в който Vision Pro употребява нов R1 чип и датчици, с цел да картографира образно данните за скелета на ръцете ви. Humane прави нещо сходно с вградени в устройството датчици за дълбочина и придвижване, с цел да наблюдава плъзгания, притискания и други жестове.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР