„От вчера сме в много различна ситуация. Изключително сме загрижени

...
„От вчера сме в много различна ситуация. Изключително сме загрижени
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: С решението за КЕВР сме в нова ситуация, събирам ръководствата на преговарящите за правителство на спешна среща

„ От през вчерашния ден сме в доста друга обстановка. Изключително сме загрижени за това по какъв начин ще се развият процесите оттук насетне. Имам поради решението на Конституционния съд, което разгласи избора на ръководителя на КЕВР за противоконституционен. Ситуацията е следната – това решение блокира работата на КЕВР. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия и вицепремиер Корнелия Нинова на ексклузивен брифинг в Народното събрание.

Тя изясни, че това значи, че няма орган, който да дефинира цените на газ, парно, ток, вода, че не може да се вкарат двете цени – едната за хора с по-малко ползване и по-бедни, другата за такива, които си топлят басейните и палатите, че не може да се вкара понятието „ енергийна беднотия “ и да се дефинира помощта за тях.

„ Това основава и нов проблем към сформирането на държавното управление “, акцентира Нинова. Чувам депутатите от през вчерашния ден, че желаят четири седмици за избор на нов началник на КЕВР.

Тя разгласи, че привиква среща с управленията на парламентарните групи, които договарят за държавно управление – „ Продължаваме промяната “, „ Българска социалистическа партия за България “, „ ИТН “ и „ Демократична България “.

„ От тази среща би трябвало да излезем с съответни оферти. Да кажат: „ Искаме да държите мандата, с цел да работи Народното събрание 4 седмици “, само че за тези 4 седмици желая по дати да ми кажат по кое време ще одобряват правила и избор на ръководител на КЕВР, по кое време ще одобряват КПКОНПИ, по кое време ще изберат ръководител. Да стане ясно на нас и на народа какво ще вършим “, безапелационна бе тя.

Според водача на Българска социалистическа партия би било безразсъдно да се желае четири седмици време, в което левицата да държи мандата, в случай, че по устав Народното събрание излиза във почивка от 1 август.

„ Днес желая да приказваме за работен график, за изясненост, за изключителни съвещания. Те да дефинират в какво време и в какви темпове работим, тъй като, от една страна, не можем да държим мандата безпределно. Въпреки че Конституцията не ни лимитира във времето, не е морално към обществото да се държи мандат в такава изясненост и с толкоз рецесии. От друга страна, не желая ние да сме причина за мятане на страната в спомагателен безпорядък “, добави Нинова.

„ Около програмата имаме болшинство. В доста огромна степен съм уверена, че КПКОНПИ и изборът на Рашков ще минат. Но от през вчерашния ден имаме нов открит въпрос, който, на фона на всичко друго, наподобява най-важният. Защото цените на силата, ниските приходи, задаващите се сложни месеци, неяснотата към доставките на газ ни слагат в радикално друга среда. Или бързо да се вземат всички в ръце и да вършим държавно управление. Искам депутатите през днешния ден да ни дадат изясненост, като мандатоносител какво желаят от нас, с цел да подсигуряваме непоклатимост и сигурност на страната и да се хващаме да свършим тази работа “, сподели още Корнелия Нинова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР