От валежите пострада и най-известната двойка щъркели, които всеки можеше

...
От валежите пострада и най-известната двойка щъркели, които всеки можеше
Коментари Харесай

Заради валежите: Пострада най-известната двойка щъркели

От преваляванията пострада и най-известната двойка щъркели, които всеки можеше да следи онлайн от камерите на Българското сдружение за отбрана на птиците. Гнездото им в самоковското село Драгушиново е паднало от проливните дъждове през последните дни.

Малките щъркелчета са избавени, с помощта на младежи, които бързо прибрали птиците. Те към този момент са в Центъра за диви животни на " Зелени Балкани " в Стара Загора, където ще са под грижите на опитни лекари. А двойката родители евентуално ще изградят гнездото си още веднъж.

Ето какво оповестиха от Българското съдружие за отбрана на птиците:

В късния следобяд в събота получихме сигнал, че камерата от гнездото в Драгушиново е спряла да предава, а малко по-късно с нас се свърза кметът на селото, с цел да ни уведоми, че гнездото на щъркелите е паднало.

Причината са дъждовете от последните седмици, които са напоили гнездото и са нараснали в допълнение тежестта му, от което то се е килнало от платформата върху електрическите жици.

Благодарение на бързата реакция и координацията на локалните управляващи, ЕРМ " Запад “ АД, хора от селото и екип на Българско дружество за защита на птиците гнездото дружно с двете щъркелчета в него, са свалени. Малките към момента не летят, положението им след рухването е тежко и следва да бъде оценено от ветеринарни експерти. По време на случая възрастните птици не са били в гнездото и по всяка възможност са в сигурност.

Още същата вечер двете щъркелчета бяха предадени от нашия екип на доброволец на " Зелени Балкани “ от София, който през днешния ден ще ги транспортира към Спасителния център за диви животни. Предстои експертите от центъра да ги прегледат и да преценяват какво лекуване е належащо да се приложи.

На стълба в Драгушиново ще бъде сложена нова платформа, на която Драго и Драга ще имат опция да изградят новото си гнездо.

Случаят показва образно казуса, по който Българско дружество за защита на птиците и ЕРМ " Запад “ АД работят дружно – заплахата за щъркелите и за мрежата от рисковите и недобре обезпечените гнезда. В рамките на взаимния ни проект  " Живот за птиците “ към момента са сложени към 950 нови щъркелови платформи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР