От утре, 15 октомври, започва да работи . Чрез нея

...
От утре, 15 октомври, започва да работи . Чрез нея
Коментари Харесай

ТЕЛК решеният вече могат да се издават онлайн, но само с електронен подпис |

От на следващия ден, 15 октомври, стартира да работи. Чрез нея се обезпечава връзка по електронен път с лекарски комисии, с персонални лекари и други държавни и общински структури на лицата с увреждане, които се нуждаят от преосвидетелстване. Те могат да получават информация и документи по електронен път, без да носят документи по разнообразни структури. Достъпът за всички консуматори ще се реализира с електронен автограф.

Това бе обявено от заместник-министър Жени Начева на конференция за показване на системата.

ИСКМЕ е продукт на Информационно обслужване АД. Според създателите на плана главното ѝ преимущество е централизираното предпазване на медицинските експертизи и напълно електронната обработка по издаването им.

Как става

Заявлението за преосвидетелстване се подава по електронен път, подписва се с електронен автограф и посредством системата се разпределя към съответната комисия. Системата генерира дата и час, в който то ще бъде прегледано. Тази информация се подава към лицето с електронно известие. Направлението от персоналния доктор и нужните проучвания също се вкарват в системата, откъдето членовете на лекарските комисии могат да ги разглеждат и да дават мнение. След като комисията се е срещнала със заявката и документите на потребителя издава експертно мнение, което се подписва с електронен автограф от всичките ѝ членове и експертното решение се изпраща по електронен път на лицето.

Единствената стъпка, което изисква физически контакт, е при в началото освидетелстване да бъде посетен персоналния доктор за направление. Личният доктор вкарва това направление в системата и от този миг здравното досие на пациента се води напълно онлайн, обясниха от Информационно обслужване.

Лицето може да наблюдава целия развой по обработката на документите му, да следи дали има обжалване на заявката или да апелира по електронен път. 

Казусът с упълномощените лица

На въпрос на OFFNews по какъв начин ще се подписват документите на деца с увреждания и на лица сложени под забраняване заместник-министър Начева изясни, че това може да става чрез техни упълномощени представители. Вариантите са или да имат публикуван електронен автограф или да им бъде предоставена опция, за което е нужна законодателна смяна, с ПИК кода на НАП или НОИ да могат да влизат в системата.

" Разгледахме проблема със опциите за упълномощаване. Това е елементарен развой, в границите на един ден, след подаване на заявление за упълномощаване, районната комисия издава позволение на лицето, което ще може да подава документи в системата от името на различен ", изясни Начева и добави, че упълномощеният родител би трябвало да даде акт за раждане на детето си. 

Защо с електронен автограф

От Информационно обслужване подчертаха, че до момента в който не се сътвори законодателна опция за подаване на заявки с други идентификационни номера, електронният автограф е единственият метод за потребление на системата. Това е належащо, защото става дума за персонални данни и " сензитивна информация ", с която може да се злоупотреби.

За кого е наложително използването на системата и за кого не

За всички консуматори, които не желаят да подават документи по електронен път, разновидността с книжен притежател остава годен. Те ще могат да наблюдават досието си онлайн, само че ще би трябвало да се явяват персонално за даване или приемане на нужните документи (или да ги получават по пощата в изискванията на пандемия).

Използването на осведомителната система е наложително за лекарските комисии и джипитата (в случай че пациентът има предпочитание документите му да се обработват по електронен път). За всички, които са в заварено състояние, все още е настоящ досегашният метод на преосвидетелстване.

Какви са преимуществата

Според създателите на плана посредством Информационната система за надзор на здравната експертиза виртуално могат да се основават лекарски комисии, даже да не са от едно обитаемо място, защото документите се обработват напълно онлайн. Ефектът от услугата е по-бърза обработка, по-качествена услуга, надзор над всяко решение, сподели изпълнителният шеф на компанията Ивайло Филипов. Той акцентира, че това е опция да се обезпечи цялостна бистрота върху работата на лекарите и комисиите и да се изключи всякаква опция за корист.

Личните лекари имат два разновидността - да работят през тази система, или да се интегрират през софтуера, с който към този момент работят.  

Никой няма да бъде лишен от права по тази причина, че не е подал документи в системата, увери в умозаключение Начева. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР