От Тед ХесънВАШИНГТОН (Ройтерс) – Група депутати от Демократическата партия

...
От Тед ХесънВАШИНГТОН (Ройтерс) – Група депутати от Демократическата партия
Коментари Харесай

Демократите настояват Байдън да предостави статут на защитени палестинци в САЩ на фона на война

От Тед Хесън

ВАШИНГТОН (Ройтерс) – Група депутати от Демократическата партия в сряда приканиха президента на Съединени американски щати Джо Байдън да позволи палестинските туристи, студенти и служащи в Съединените щати да останат в светлината на спора в Ивицата Газа и безредиците и насилието на Западния бряг.

В писмо до Байдън повече от 100 демократи, водени от американския сенатор Дик Дърбин прикани Байдън да даде на жителите на окупираните от Израел палестински територии облекчения за депортиране и достъп до разрешителни за работа посредством стратегии на Съединени американски щати за хора, чиито родни страни са наранени от спорове, естествени бедствия или други изключителни условия.

„ В светлината на продължаващ въоръжен спор, палестинците, които към този момент са в Съединените щати, не би трябвало да бъдат принуждавани да се връщат в палестинските територии, в сходство с декларирания ангажимент на президента Байдън за отбрана на палестинските цивилни “, пишат законодателите.

Хуманитарната отбрана ще бъде единствено разполагаем на палестинците, които към този момент са в Съединени американски щати, а не на тези във военната зона или бежанците в други страни. Не беше ясно какъв брой палестинци в Съединени американски щати ще бъдат обхванати.

Около две трети от 2,3-милионното население на Газа е вътрешно разселено заради боевете, съгласно данни на Организация на обединените нации.

Законодателите приканиха Байдън да употребява стратегиите за краткотраен предпазен статут (TPS) или отсрочено наложително овакантяване (DED), с цел да даде облекчението. Байдън е дал TPS на стотици хиляди хора, откогато встъпи в служба през 2021 година, в това число венецуелци и хаитяни.

Белият дом не отговори незабавно на искане за коментар.

The Democratic натискът върху Байдън идва, защото някои републикански претенденти за президент, в това число някогашния президент Доналд Тръмп, поддържаха имиграционните ограничавания против хора, идващи от Газа.

Миналата седмица републиканският представител Райън Зинке и 10 други републиканци внесоха законопроект за експулсиране на палестинци от Съединени американски щати по съображения за сигурност и възбрана за влизане на хора, притежаващи паспорти, издадени от Палестинската власт, ръководещ орган, основан според краткотрайните мирни съглашения от Осло преди 30 години.

Някои демократи, бранители на гражданските права и бранители на имигрантите подлагаха на критика законопроекта, като депутатът от Демократическата партия Бил Паскрел го назова „ безусловно ненавиждан “.

(Репортаж от Тед Хесън във Вашингтон; Допълнителен репортаж от Рами Аюб във Вашингтон; Редактиране от Мери Миликен и Аурора Елис)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР