От тази седмица започват подготвителните дейности за начало на строителството

...
От тази седмица започват подготвителните дейности за начало на строителството
Коментари Харесай

Започва изграждането на разширението на метрото през „Слатина“

От тази седмица стартират подготвителните действия за начало на строителството на метрото през „ Слатина “, което е 6 км и 6 метростанции. Вече е призната краткотрайната организация на придвижване на три от метростанциите – в ж.к. “Младост “, при тех парка и на бул. “Шипченски Проход “. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекция на разширението на третата линия и метростанция „ Стадион Георги Аспарухов “ дружно с проф.Стоян Братоев, изп.директор на „ Метрополитен “.

В края на ноември стартират същинските строителни работи по построяването на разширението през кв. " Слатина ", осведоми проф.Братоев.

Метрото е най-важния стратегически план за града, който трансформира средата, понижава трафика и нездравословните излъчвания във въздуха, уточни също кметът Фандъкова.

Общо 38 % е осъществяването на сектора от метрото, което се построява в регион „ Подуяне “, а на станция „ Стадион Георги Аспарухов “ напредъкът е над 40%. Изградена е главната структура на станцията, работи се по тунела, следва да се построи огромен вход към стадиона. Станцията ще бъде със специфична архитектура, обвързвана с футболния тим " Левски ".

Кметът Фандъкова съобщи, че за последните 14 години са построени 42 км, което е 80% от настоящото метро. В момента 380 хиляди души употребяват всекидневно метрото, а в края на 2025г. след приключването на сектора през Подуяне чакаме още 45 000 души да се придвижват всекидневно с метро. След построяването и на сектора през „ Слатина “ през 2027г. чакаме над половин милион души всеки ден да употребяват метрото.

По думите на столичния кмет всички, които идват след мен би трябвало да знаят, че метрото е основен план за София и той не трябва да стопира. Още при първия си мандат като кмет поех ангажимент, че строителството на метрото няма да спре и изпълних това, сподели Йорданка Фандъкова.

За новия сектор към този момент тече срокът на договорите, финансирането е обезпечено от Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура ", сподели Братоев. По думите му тунелната машина ще тръгне от бул. " Цариградско шосе ". През идната седмица стартират подготвителните действия, които включват нова организация на придвижване по локалното платно на " Цариградско шосе ". Във връзка с краткотрайната организация на придвижването при Окръжна болница ще се спре придвижването в локалното платно, като се планува да се направи обходен маршрут.

Кметът Фандъкова сподели също, че са готови и проектите за разширението на метрото и с секторите - през “Люлин ” до околовръстния път, през кв. “Витоша ” до регион “Студентски ” и до околовръстния път при кв.Симеоново.

*Източник: Столична община
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР